Motor in de winter: doorrijden of in de stalling?

Het zachte weer van 2016 heeft u als motorrijder tot nu toe misschien op de weg gehouden. Maar als het echt kouder wordt, is de winterstalling een uitkomst. Waar moet u aan denken als u uw motor wegzet?

Nederland telt 650.000 motorrijders. De meeste van hen parkeren in het najaar de motor in de stalling om hem daar in het voorjaar weer uit te halen. Dat is begrijpelijk want motorrijden is een stuk gevaarlijker in het najaar en in de winter. Bladeren, nat wegdek, gladde wegen, slecht zicht: er kan gemakkelijk iets fout gaan en je bent als motorrijder wel heel kwetsbaar. Bij lage temperaturen is het bovendien vaak veel te koud om te rijden.

Motor schoonmaken voor de winterstalling
In het voorjaar wilt u uw motor in goede staat uit de winterstalling halen. Maak daarom de motor goed schoon voordat u hem weg zet. Vocht en vuil kunnen dan het lak- en chroomwerk tijdens de winter niet beschadigen. Smeer verder de kettingen en tandwielen. Doe dit na een rit, dus als uw motor nog warm is. Het vet kan dan dieper doordringen. Ververs ook de olie. Zuren in olie kunnen namelijk tijdens de winterperiode onderdelen in de motor aantasten. Bij een te lege brandstoftank kan na verloop van tijd bovendien roestvorming ontstaan. Vul de brandstoftank daarom goed bij voor het stallen. Ga na of de koelvloeistof de juiste beschermingswaarde tegen de vorst heeft, controleer het vloeistofniveau van de accu en vul deze bij met gedestilleerd water.

Onderhoud motor tijdens de stalling
Ook tijdens de stalling heeft uw motor onderhoud nodig. Zo kunnen de banden vervormen als de motor te lang stil staat. Ideaal is het om de banden van de grond plaatsen. Kan dat niet, verhoog dan de bandenspanning met 0,5 bar en verplaats de motor af en toe. Om te voorkomen dat uw accu zijn startcapaciteit verliest en kapot gaat, moet hij regelmatig opgeladen worden, bijvoorbeeld met een druppellader.

In de winter blijven rijden op de motor?
Bent u een echte bikkel die ook ’s winters op de motor stapt? In principe is dat niet gevaarlijk zolang het wegdek droog blijft. Kleed u warm aan en gebruik verwarmde handvatten en stuurmoffen. Controleer uw banden op uitdroging en vervang ze als het nodig is. Zorg er verder voor dat u goed zichtbaar bent en draag een oranje veiligheidshesje. Met sneeuw en ijzel gaat u de weg niet op. Zelfs zeer ervaren rijders zoals motoragenten doen dat niet. Vergeet niet dat motorrijders 20 keer zoveel kans maken om te overlijden bij een verkeersongeluk als inzittenden van een auto.