Sporten tegen wintersportblessures

Een weekje skiën, snowboarden of langlaufen, veel Nederlanders verheugen zich daar ieder jaar weer op. Heeft u ook wintersportplannen? Bereid u dan goed voor, want met een ongetraind lichaam is de kans op blessures groot.

Blessure door wintersport
Ieder jaar loopt zo’n vijf procent van de wintersporters een blessure op. Mannen hebben vaker letsel aan hoofd, schouder, romp en knieën. Bij vrouwen zijn het vooral knieën, onderarmen en handen die getroffen worden. Blessures ontstaan doordat we tijdens de wintersport spieren gebruiken die de rest van het jaar nauwelijks worden aangesproken. Door die spieren voor de vakantie te trainen, verkleint u de kans op een blessure.

Een goede voorbereiding bestaat uit vier stappen: zorgen voor een goede conditie, specifieke spiergroepen trainen, een warming up voordat u de piste op gaat en een cooling down aan het eind van de dag.

Goede conditie opbouwen voor wintersport
Een goede conditie bouwt u op door regelmatig te sporten. Met fietsen, hardlopen of zwemmen verbetert u uw uithoudingsvermogen en de bloedsomloop en traint u de grote spiergroepen en de skeletspieren. Om een goede basisconditie op te bouwen zijn enkele uren sporten per week voldoende. Staat uw vertrek naar de sneeuw gepland voor de krokusvakantie? Dan heeft u nog tijd genoeg om uw conditie op te krikken.

Specifieke spiergroepen
Train daarnaast de spieren die u gebruikt bij het skiën, snowboarden of langlaufen. Als u naar de sportschool gaat, kunt u om een gerichte training vragen. Maar u kunt ook eenvoudig thuis aan de slag. Besteed een paar keer per dag tijd aan kniebuigingen, tenen optrekken, traplopen, op uw tenen lopen en springoefeningen. Daarmee maakt u uw spieren soepeler en sterker.

Warming-up en cooling down
Doe tijdens de wintersport elke ochtend voor uw eerste afdaling een goede warming-up van het hele lichaam. Sluit de dag af met een cooling-down en doe rek- en strek oefeningen.

Let op medische kosten in het buitenland
Of u blessures oploopt heeft u niet helemaal zelf in de hand. Het weer, de conditie van de piste en het gedrag van andere skiërs kunnen de kans op letsel een flink vergroten. Als u in een buitenlands ziekenhuis terechtkomt, krijgt u de kosten van de behandeling vergoed vanuit uw zorgverzekering. Maar let op. De vergoeding is nooit hoger dan het Nederlandse tarief. De ziekenhuistarieven in bijvoorbeeld Zwitserland liggen daar vaak boven. U moet dan bijbetalen, tenzij u zich hiervoor extra verzekert. Dat kan met een aanvullende verzekering op uw basisverzekering of door medische kosten op uw de reisverzekering mee te verzekeren.