Stoep sneeuwvrij maken, hoe doe je dat?

Sinds 2007 bent u niet meer wettelijk verplicht uw eigen stoep sneeuwvrij te maken. Maar iedereen die langs uw huis loopt, vindt het fijn als dat zonder slippen en uitglijden kan. Toch maar sneeuw ruimen dus. Maar wat is de handigste manier?

Hoe kun je het beste sneeuw van de stoep verwijderen?
U kunt op verschillende manieren de sneeuw van uw stoep verwijderen. Het eenvoudigst is om een sneeuwschuiver te gebruiken en de laatste vlokken weg te bezemen. Schuif de sneeuw naar de zijkant van de stoep, maar let erop dat het niet in de afvoergoot naast de stoep terechtkomt. Bij grote hoeveelheden sneeuw en ijs kan het afvoerkanaal namelijk verstopt raken. Het mooiste is als alleen het smeltwater de afvoergoot in loopt.

Sneeuw ruimen met strooizout
Soms is de sneeuw al zo aangevroren, dat u het niet helemaal weg krijgt met een sneeuwschuiver en een bezem. Dan kunt u ook strooizout gebruiken, dat onder andere in de bouwmarkt of supermarkt te koop is. Haal het zout alvast in huis, zodat u bij de eerste sneeuw direct kunt ingrijpen. Haal het grootste deel van het sneeuwpak weg met een sneeuwschuiver. U heeft dan maar weinig zout nodig voor het laatste restje. Strooi het zout gelijkmatig uit en zie hoe het direct zijn werk doet.

Strooizout vervangen door zand
Een nadeel van zout strooien is dat de ondergrond ziltig wordt. Dat heeft gevolgen voor het bodemleven en daarmee voor planten in de buurt. Ook lopen honden door het strooizout en krijgen dat binnen als ze hun poten likken. En dat is niet erg gezond. Er bestaat wel zoiets als ‘groen’ strooizout, maar dit is een stuk duurder dan gewoon strooizout. In plaats van strooizout kunt u er daarom ook kiezen voor zand. De sneeuw smelt dan niet, maar de grip op de ondergrond verbetert, doordat de stoep stroever wordt.

Letsel door gladde stoep
Stel dat de stoep voor uw huis glad is en iemand komt daardoor zo lelijk ten val dat hij letsel oploopt. Bent u dan aansprakelijk? Niet als de gladheid is ontstaan door sneeuwval. Sneeuwruimen is immers niet meer verplicht bij wet. Anders is het als de gladheid is ontstaan door uw eigen toedoen. Bijvoorbeeld doordat uw kinderen zelf een ijsbaan van de stoep hebben gemaakt. Of doordat de stoep nat is geworden nadat u de auto heeft gewassen. De spekgladde stoep die dan ontstaat, kan u wel degelijk aangerekend worden.

Aansprakelijkheidsverzekering biedt uitkomst
Zonder dat het uw bedoeling is, kunt u schade veroorzaken bij anderen. Als u daarvoor aansprakelijk gesteld wordt, kan dat tot hoge kosten leiden. Bij Univé kunt u een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten waarmee u dat risico afdekt.