Hooikoorts en andere allergieën

Last van moeheid, lichte koorts of gewrichtsklachten? Vrij algemene klachten, maar mogelijk een symptoom van een allergische reactie. De symptomen van een allergische reactie kunnen variëren van weinig klachten tot hevige klachten. Verschillende stoffen (allergenen) kunnen verschillende klachten opwekken. Er zijn 3 soorten specifiekere klachten, namelijk klachten van de luchtwegen, klachten van het spijsverteringskanaal en huidklachten.

Pollen, huidschilfers dieren en huisstofmijt
Een allergie is een overdreven afweerreactie van het lichaam. Als u allergisch bent, bent u overgevoelig voor bepaalde stoffen. Deze stoffen heten ook wel allergenen. Allergenen komen het lichaam binnen via uw huid, uw spijsverteringskanaal of via uw luchtwegen. Er komt dan een allergische reactie op gang die vervelende klachten kan veroorzaken zoals netelroos, eczeem, astma en hooikoorts. Bekende allergenen zijn: pollen, huidschilfers van dieren of huisstofmijt en sommige voedingsstoffen. Meestal krijgen mensen klachten vrij kort na het contact met de stof waarvoor ze allergisch zijn. De klachten kunnen ook ontstaan na enkele uren of soms zelfs na enkele dagen.

Oorzaken van een allergie
Normaal gesproken zorgt het afweersysteem voor het opruimen van lichaamsvreemde en soms ziekmakende organismes (zoals bacteriën en virussen). Bij een allergische reactie is het afweersysteem niet helemaal goed ingesteld. Het allergeen veroorzaakt dan een overdreven reactie van het afweersysteem. Dit kan klachten veroorzaken.

Erfelijke aanleg voor allergie
Waarom iemand allergisch reageert, is vaak niet duidelijk. Erfelijke aanleg speelt een rol. Hoe meer van uw familieleden allergieën hebben, hoe groter de kans dat uw kind ook een allergie ontwikkelt. Maar ook zonder allergieën in uw familie kunt u allergisch zijn. De aanleg voor een allergische reactie wordt atopie genoemd.

Als u op jonge leeftijd allergenen binnenkrijgt, is de kans op een allergische reactie groter. Als u meerdere allergieën heeft, heet dat een atopisch syndroom.

Behandeling van een allergie
De behandeling van een allergie verloopt in 3 stappen:

1. Vermijden van het allergeen.
Probeer de stoffen waar u allergisch voor bent zoveel mogelijk te vermijden of te beperken
2. Medicijnen.
Verreweg de meeste mensen hebben medicijnen nodig, ook als ze allergenen vermijden. Dat is nodig om verergering van de symptomen tegen te gaan en omdat het bijna nooit lukt om alle allergenen te vermijden.
3. Immunotherapie.
Immunotherapie kan een oplossing zijn voor mensen met een ernstige allergie die niet reageren op veranderingen in de omgeving en medicijnen. Immunotherapie kan ook een uitkomst zijn voor mensen die niet hun hele leven geneesmiddelen willen slikken. Bij immunotherapie word je minder gevoelig gemaakt voor een specifiek allergeen. Dit heet desensibiliseren. U krijgt dan voor een langere periode regelmatig een heel kleine hoeveelheid van een allergeen ingespoten of onder de tong gedruppeld. Na 3 tot 5 jaar minimale blootstelling leert uw lichaam soms om de stof te accepteren zodat er niet langer een allergische reactie optreedt.

Vergoeding immunotherapie
U kunt via de basisverzekering een vergoeding krijgen voor immunotherapie. U heeft hiervoor een doorverwijzing nodig van uw huisarts. De therapie moet worden verzorgd door een gecontracteerde zorgaanbieder.

Hooikoorts en pollen
Hooikoorts is een specifieke allergische reactie op pollen. Dit kan klachten van de luchtwegen geven (neus, keel en ogen). Bij mensen die hooikoorts hebben, maakt het lichaam antistoffen aan tegen het stuifmeel (pollen) van bomen en/of grassen.

De behandeling begint met het vermijden van allergenen en door aanpassingen in de omgeving te doen, waardoor de patiënten zo min mogelijk aan allergenen worden blootgesteld. Denk hierbij aan:

 Tips om hooikoorts te vermijden

  • Buitenactiviteiten vermijden in het seizoen waarin de pollen waarvoor iemand gevoelig is, actief zijn.
  • Buitenactiviteiten vermijden in gebieden waar de symptomen erger worden.
  •  ‘s Ochtends binnen blijven. Dan zitten er namelijk meer pollen in de lucht.
  •  Thuis en op het werk alles zo schoon mogelijk houden.
  •  De autoramen gesloten houden.
  • Een zonnebril dragen.
  •  Niet omkleden in de slaapkamer (vanwege pollen in de kleding).