Een oudere auto toch allrisk verzekeren?

Ik hoor het als adviseur bij Univé vaker dan mij lief is: ‘Een auto van een aantal jaren oud hoef je niet meer allrisk te verzekeren. WA met of zonder Beperkt Casco is dan prima! Dit levert een mooie premiebesparing op.’ Vaak opgepikt door de klant in de media.

Allrisk versus Beperkt Casco
In theorie klinkt dit heel logisch, maar de praktijk is vaak anders. Een voorbeeld: Mijn klant heeft een auto van 8 jaar oud met een waarde van € 4.500,-. In dit geval is het verschil in premie tussen een allrisk en een Beperkt Casco autoverzekering slechts € 80,- per jaar. Stel hij rijdt zijn auto door eigen schuld tegen een paaltje op de weg. Gezien de restwaarde van de auto is er al snel sprake van total loss. Heeft deze klant een allrisk autoverzekering dan krijgt hij een bedrag uitgekeerd waar hij weer een vergelijkbare occasion voor kan kopen. Bij WA en Beperkt Casco verzekering zou deze klant niets uitgekeerd krijgen.

Een ander gevolg is dat bij een allrisk dekking zijn schade door de verzekeraar wordt afgewikkeld (bij schuld door een ander, worden de kosten bij de tegenpartij door zijn verzekeraar verhaald) en heeft hij zijn geld vaak binnen 14 dagen op zijn rekening.

Bij Beperkt Casco en WA-dekking krijgt de klant, in geval van eigen schuld, niets uitgekeerd en bij schuld van de tegenpartij moet hij de kosten zelf verhalen, de nota zelf voorschieten etc. Een boel ongemak dus en dit geval voor een verschil van € 80,- per jaar. Hij heeft overigens met Beperkt Casco wel dekking bij brand, aanrijding met wild en ruitschade.

Vaak kiezen mijn klanten met oudere auto’s, na het horen van deze voorbeelden, toch vaak voor de hogere, op het eerste oog duurdere dekking omdat dit op langere termijn in hun voordeel kan zijn.

Kortom, in theorie klinkt het inderdaad zo klaar als een klontje, maar in de praktijk ligt het vaak net even wat genuanceerder. Aan iedereen die ermee te maken heeft is mijn advies: Ga naar uw adviseur voor een persoonlijk advies op maat!

Bertel van den Bos, Univé Oost

Bertel van den Bos