Stedentrip? Wees zakkenrollers te slim af

Grote steden hebben u van alles te bieden. Denk aan uitgaan, bezienswaardigheden, cultuur en lekker eten. Maar helaas: niet alleen toeristen, ook zakkenrollers voelen zich tot deze omgeving aangetrokken. Voorkom dat u op vakantie bestolen wordt.

Criminaliteit in grote steden
Als toerist in een grote stad bent u voor zakkenrollers het ideale doelwit. Uw portemonnee, smartphone, camera of sieraden zijn voor hen een begerenswaardige buit. U bent in een vreemde omgeving, waardoor u sneller bent afgeleid en misschien minder op uw spulletjes let. Veel toeristen doen bovendien in een buitenlandse stad geen aangifte als zij beroofd worden. Logisch dat zakkenrollers in toeristische trekpleisters als Barcelona, Rome en Praag volop aanwezig zijn. Als u zich tegen hen wilt wapenen, moet u weten hoe zij te werk gaan.

Waardevolle spullen snel gestolen
Zakkenrollers slaan graag toe in drukke omgevingen zoals het openbaar vervoer, markten, discotheken en historische plekken. En ze opereren vaak in groepjes. Een van hen stapt bijvoorbeeld expres op tenen, gaat duwen of botst tegen mensen op. Uw aandacht gaat dan volledig uit naar het gewoel en de onrust die ontstaat. En ja, dan vergeet u op uw tas, jaszak en broekzak te letten. Een van de andere zakkenrollers maakt van de gelegenheid gebruik en steelt razendsnel uw waardevolle spullen.

Een andere bekende truc is dat een zakkenroller u aanspreekt. Hij vraagt u iets of biedt u iets aan. Terwijl u op hem let, slaat een andere zakkenroller zijn slag. Wees gewaarschuwd, zakkenrollers zijn niet alleen volwassen mannen. Ook vrouwen en kinderen kunnen u beroven.

Word geen slachtoffer van zakkenrollers
Tijdens een stedentrip goed opletten bij drukke plekken is dus belangrijk. Maar u vermindert de kans op zakkenrollerij ook door verstandig met uw dierbare spullen en belangrijke documenten om te gaan. Waar kunt u aan denken?

Paspoort in hotelkluis
De meeste hotels hebben een hotelkluis waar u waardevolle spullen en documenten, zoals uw legitimatie, kunt achterlaten. Om u in de stad toch te kunnen legitimeren, neemt u bij voorkeur een kopie van uw paspoort of identiteitskaart mee.

Weinig contact geld meenemen
Neem weinig contant geld mee als u de stad in gaat. Bijna overal in grote steden kunt u met een bankpas betalen. Neem niet meer dan één betaalpas mee. Een tweede bankpas van een ander rekeningnummer kunt u in de hotelkluis laten. Die kan goed uitkomen als uw eerste pas kwijt is.

Kostbaarheden goed opbergen
Doe uw geld, betaalpassen en paspoort nooit achteloos in uw achterzak, maar gebruik een borst- of een buiktasje. Dit draagt u op het lichaam, onder uw kleding. Waardevolle zaken als een camera en smartphone passen daar soms niet meer bij en wilt u bovendien bij de hand houden. Bewaar deze daarom in een tas die u voor het lichaam draagt. Zorg ervoor dat de sluiting van de tas aan de lichaamszijde zit en doe uw arm over uw tas. Gebruik liever geen rugtasje.

Pincode afschermen
Let op als u gaat pinnen en scherm met uw hand de toetsen af. Zo voorkomt u dat er iemand mee kan kijken of dat uw pincode wordt geregistreerd met een ingebouwde camera. Als een dief eenmaal uw pincode weet, hoeft hij alleen nog maar uw portemonnee met bankpas te stelen.

Creditcard en bankpas blokkeren
Is uw creditcard of bankpas toch gestolen? Neem dan direct contact op met uw bank om deze te blokkeren. Een niet-geblokkeerde creditcard kan door iedereen in winkels gebruikt worden. En besef dat een dief vóór de diefstal de pincode van uw bankpas kan hebben afgekeken.

Skimming en card trapping
Jarenlang was het skimmen van bankpassen een groot probleem. Maar omdat de magneetstrip op bankpassen massaal vervangen is door een chip, is dat risico sterk afgenomen. Toch is niet elke pinautomaat veilig. De nieuwste vorm van pinpascriminaliteit is card trapping. U voert uw bankpas in, maar deze wordt na het pinnen niet teruggegeven. De pinautomaat heeft hem als het ware ingeslikt. In werkelijkheid heeft een card trapper een klemmetje geplaatst in de pasinvoermond waardoor de pas vastzit. Zodra u wegloopt, weet de crimineel uw bankpas wél uit de pinautomaat te halen en kan hij uw rekening plunderen.

Overkomt het u dat uw bankpas blijft hangen? Blijf dan bij de automaat staan, bel direct uw bank om uw pas te blokkeren en waarschuw de politie.

Aangifte doen
Doe altijd aangifte bij de lokale politie als u bestolen of beroofd bent. Dit is ook belangrijk om een schadevergoeding van uw verzekeraar te krijgen. Vraag daarom een bewijs van de aangifte. Die kunt u naar uw verzekeraar sturen.

Reisverzekering voor al uw bagage
Wordt u ondanks uw goede voorzorgsmaatregelen toch beroofd? Dan kan een goede reisverzekering uitkomst bieden. Bij Univé kunt u kiezen voor een maximale vergoeding van € 1.000,-, € 2.500,- of € 3.500,- per persoon per reis voor alle bagage samen. Voor bepaalde spullen, zoals geld, smartphones, camera’s en brillen, geldt een lagere vergoeding. U vindt de exacte bedragen in onze polisvoorwaarden. Per reis geldt bovendien een eigen risico van € 50,-

Kostbaarhedenverzekering voor waardevolle spullen
Vindt u dat bepaalde kostbare spullen onvoldoende verzekerd zijn met uw reisverzekering? Dan kunt u er ook voor kiezen om als aanvulling op uw Univé-inboedelverzekering een kostbaarhedenverzekering af te sluiten. Van tevoren spreekt u af voor welk bedrag u waardevolle voorwerpen zoals uw sieraden, foto- en filmapparatuur en uw laptop verzekert. Schade door diefstal, beschadiging, of verlies is met de kostbaarhedenverzekering wereldwijd gedekt.