Hoe wordt de dagwaarde van een auto vastgesteld?

U leest het wel eens: bij een total loss krijgt u de vervangingswaarde vergoed. Maar wat bedoelen verzekeraars met dat woord vervangingswaarde of dagwaarde? En op basis waarvan stellen ze die waarde vast?

Auto total loss en vervangingswaarde
Wanneer uw auto total loss raakt, doet u een beroep op uw autoverzekering. Als de auto nog jong is, krijgt u bij een total loss de nieuwwaarde uitgekeerd. Maar is uw auto al wat ouder, dan geldt de zogenaamde vervangingswaarde als richtlijn voor de vergoeding. Maar waar kijken verzekeraars naar als zij die vervangingswaarde vaststellen?

Wat bepaalt de vervangingswaarde van uw auto?
De vervangingswaarde is de waarde van uw auto vlak voor het moment dat deze total loss raakte. Deze waarde hangt af van een aantal factoren:
Merk en model. Auto’s hebben niet altijd dezelfde afschrijving. Dit is onder andere afhankelijk van het merk of het model van de auto. De vervangingswaarde verschilt daardoor.
Uitvoering. Een auto met veel extra’s is meer waard.
Kilometerstand. Naarmate u meer gereden heeft met de auto is hij minder waard.
Leeftijd van de auto. Een oude auto is minder waard dan een jonge.
De staat van de auto. Een goed onderhouden auto is meer waard dan één waar van alles aan moet gebeuren.

Bij total loss of bij een herstelbare schade kunt u alleen een vergoeding van uw verzekeraar krijgen als u WA+ (beperkt casco) of All Risk (volledig casco) verzekerd bent. Heeft u alleen een WA verzekering? Dan wordt schade aan uw eigen auto niet vergoed.

Tips
• Bewaar uw aanschafnota’s en keuringsrapporten goed. Deze geven uw verzekeraar inzicht in de vervangingswaarde.
• Onderhoud de auto goed. De kans op schade is kleiner zijn als de auto goed werkt. Controleer daarom regelmatig uw banden, de remmen en de verlichting. Een goed onderhouden auto is ook meer waard. Zorg daarom voor periodiek onderhoud en regelmatige controle door de dealer of een vakgarage.