Deuk in uw auto, maar wie is de dader?

U komt met uw boodschappen uit de winkel en ontdekt dat er plotseling een deuk in uw auto zit. Of u wordt aangereden door een auto en de bestuurder is onverzekerd. Draait u in deze gevallen zelf op voor de autoschade?

WA-autoverzekering verplicht
Iedere autobezitter in Nederland is verplicht om een WA-autoverzekering af te sluiten.
Als hij met zijn auto schade veroorzaakt bij een ander, betaalt zijn autoverzekeraar de kosten. Op die manier hebben slachtoffers van een aanrijding de zekerheid dat ze de schade vergoed krijgen. Maar wat als iemand doorrijdt, omdat hij niet verzekerd is. Of als de dader in een gestolen auto rijdt? Dan is er geen verzekeraar die de kosten voor zijn rekening neemt. Het Waarborgfonds Motorverkeer kan in dat geval uitkomst bieden.

Onverzekerde autoschade toch vergoed
Om ervoor te zorgen dat ook onverzekerde schade vergoed kan worden, betalen alle autoverzekeraars een bijdrage aan het Waarborgfonds Motorverkeer. Het gaat daarbij om schade aan uw auto of aan andere eigendommen zoals uw fiets, huis of tuin. Ook letselschade wordt vergoed. Nederlanders doen regelmatig een beroep op het Waarborgfonds. In 2013 behandelde het fonds 47.472 claims en keerde 58 miljoen euro aan schadevergoedingen uit.

Wanneer een claim bij het Waarborgfonds indienen?
U krijgt niet zomaar een vergoeding van het Waarborgfonds. Voor het indienen van een claim gelden de volgende voorwaarden:

  • Het moet vaststaan dat niet uzelf, maar iemand anders aansprakelijk is voor de schade.
  • De schade moet veroorzaakt zijn door een motorvoertuig, dus niet door bijvoorbeeld een fiets of een step of door vandalisme.
  • U moet uw best doen om de identiteit van de dader te achterhalen.

Zelf onderzoek doen naar dader
Om de identiteit van de dader te achterhalen moet u in ieder geval aangifte doen bij de politie. Dat kan ook online of door te bellen met 0900 8844. Probeer daarnaast om getuigenverklaringen te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld door omwonenden te vragen of ze iets gezien hebben of door een advertentie te plaatsen. Voor aangifte en onderzoek heeft u maximaal 14 dagen de tijd. Als u later bent, neemt het Waarborgfonds uw claim niet meer in behandeling.

Checklist autoschade
Op www.schadezonderdader.nl kunt u met een simpele checklist nagaan of uw schade voor vergoeding door het fonds in aanmerking komt. Bovendien kunt u direct online een claim indienen.

Uw eigen autoverzekering
Komt u niet in aanmerking voor een schadevergoeding door het Waarborgfonds? Dan is het prettig als u kunt terugvallen op een goede all risk verzekering.

  • webteamunive

    Hallo Linda, wat vervelend dat je een deuk in je auto hebt en de dader onbekend is. Ik heb navraag voor je gedaan bij een collega om antwoord te kunnen geven op je vragen. Wij verhalen schade altijd op de kentekenhouder. Aangezien die bekend is in dit geval, zullen wij zijn/haar verzekeringsmaatschappij aansprakelijk stellen. Het Waarborgfonds is in deze situatie niet van toepassing. Wanneer de schade verhaalt kan worden op de tegenpartij, heeft dit geen gevolgen voor de no-claimkorting. Hopelijk zijn je vragen hiermee beantwoord. Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust. Hopelijk is de schade snel gerepareerd en wordt de schade naar tevredenheid afgehandeld. Nog een fijne dag toegewenst! Groet, Matijs