Wat kost een verkeersboete?

Bumperkleven kan u een boete opleveren tussen de 280  en 600 euro. Zonder toestemming parkeren op een invalidenparkeerplek komt u op 370 euro te staan. En voor onnodig toeteren betaalt u 90 euro. Verkeersboetes zijn duur. Maar hoe duur?

Als u wilt weten hoe hoog de boetes zijn die door het Openbaar Ministerie (OM) worden opgelegd voor (verkeers)overtredingen, kunt u dat opzoeken in de Boetebase. Het OM rekent met vaste tarieven en de hoogte van een boete hangt af van de overtreding. Hoe gevaarlijker de overtreding, des te hoger de boete.

Op tijd de boete betalen
Als u een verkeersovertreding begaat, krijgt u van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) binnen 4 maanden een beschikking. Dit is een brief waarin staat welke verkeersregels u heeft overtreden en hoe hoog de boete is die u hiervoor moet betalen. Het is verstandig de boete op tijd te betalen. Doet u dat niet dan kan het bedrag verdubbeld worden. Ook mag u niet naar het buitenland reizen als u nog boetes heeft openstaan. Vindt u het bedrag te hoog om ineens te betalen? Boetes voor verkeersovertredingen vanaf € 225,- mag u ook in termijnen betalen.

Bezwaar
De meeste verkeersboetes worden terecht uitgedeeld. Maar waar wordt gewerkt, worden fouten gemaakt. Bent u het niet eens met een opgelegde verkeersboete? Dan kunt u schriftelijk beroep aantekenen. Dit moet wel binnen 6 weken gebeuren. En in beroep gaan kan alleen bij lichte verkeersovertredingen waarbij geen schade of letsel is ontstaan. In de Univé Rechtwijzer leest u wanneer uw bezwaar de meeste kans op succes heeft èn wat u moet doen. U leest hier ook dat er een belangrijk verschil is tussen een verkeers- en een parkeerboete.