Buggy of rollator mee in het vliegtuig

Een buggy, rollator of surfplank passen niet in uw koffer. Terwijl u die toch op vakantie wilt of moet gebruiken. Gelukkig mag deze bagage meestal gewoon mee als u gaat vliegen. Maar hoe werkt dat?

Reizen met scootmobiel of rolstoel
Zogenaamde mobiliteitshulpmiddelen als een scootmobiel, rollator en rolstoel worden doorgaans gratis vervoerd in het vliegtuig. Wel gelden er specifieke voorwaarden, bijvoorbeeld voor de afmetingen en het gewicht en het soort batterijen. Informatie daarover vindt u op de website van de vliegmaatschappij. Geef bij het boeken van de vlucht aan dat u een scootmobiel of rolstoel meeneemt, want de ruimte daarvoor is maar beperkt.

In de rolstoel naar het vliegtuig
Laat bij het boeken ook weten dat u niet zelfstandig kunt lopen of traplopen. Er wordt dan voor begeleiding naar het vliegtuig gezorgd. Soms mag u zelf naar de gate rijden, maar het kan ook zijn dat u uw rolstoel of scootmobiel bij de incheckbalie moet afgeven. Om zeker te weten dat alles goed geregeld wordt, kunt u het beste 2,5 uur voor vertrek inchecken. Passagiers die niet goed kunnen lopen, mogen meestal het eerst aan boord en stappen als laatste uit.

Buggy tot de gate?
Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen mag u ook gratis een buggy of kinderwagen meenemen. U kunt uw kind vaak tot de gate vervoeren als de buggy licht en opvouwbaar is, maar niet altijd. Zoek daarom van tevoren uit hoe de regels zijn door te bellen of op de website van vliegmaatschappij te kijken. Een grotere kinderwagen geeft u af bij de incheckbalie. Uw baby of peuter moet u daarna zelf naar het vliegtuig dragen.

Betalen voor sportuitrusting in vliegtuig
Wilt u bijzondere bagage meenemen zoals een fiets, een surfbord, duikspullen of ski’s? Vliegmaatschappijen gaan daar verschillend mee om. Soms mag deze bagage zonder bijbetaling mee als deze binnen de bagagevrijdom valt: het gewicht aan bagage dat gratis in het ruim vervoerd wordt (vaak 20 kilo). Maar het kan ook zijn dat u er apart voor moet betalen. De tarieven vindt u op de website van de vliegmaatschappij. Daar leest u ook wat u moet doen voor uw spullen aan boord mogen. En vergeet niet om van tevoren ruimte te reserveren. U loopt anders het risico dat u uw spullen op de luchthaven moet achterlaten.

Waardevolle spullen als handbagage
Is bagage die niet in een tas of koffer zit, verzekerd op de reisverzekering van Univé? Jazeker. Wel moet u er voorzichtig mee omgaan. Waardevolle spullen zoals laptop, camera, sieraden, muziekinstrumenten, mobiele telefoons en brillen of contactlenzen zijn daarom niet verzekerd als ze in het ruim vervoerd worden. Neem ze daarom mee in uw handbagage.

Bagage beschadigd aangekomen
De bijzondere bagage die wel meegaat in het ruim moet u zo goed mogelijk inpakken, bijvoorbeeld in transporthoezen of dozen. De vliegmaatschappij vraagt dat ook van u. Komen uw spullen beschadigd aan, laat dan op de luchthaven daarover direct een rapport opmaken. U kunt dan de luchtvaartmaatschappij aansprakelijk stellen. Is de luchtvaartmaatschappij niet aansprakelijk te stellen, dan kunt u een beroep doen op de reisverzekering.

Voldoende verzekerd
Met een reisverzekering van Univé is uw bagage verzekerd tegen verlies, diefstal en beschadigingen. U kunt kiezen uit verschillende verzekerde bedragen. Als u dure spullen meeneemt, kies dan ook een hoger verzekerd bedrag.