Caravan en veiligheid. Houd zelf de regie

Hoe veilig is uw vakantie met de caravan? Dat heeft u voor een belangrijk deel zelf in de hand. Want met een caravancheck, een goede belading en inbraakpreventie kunt u veel narigheid voorkomen. Neem uw maatregelen voor u er deze zomer met uw mobiele woning opuit trekt.

Een jaarlijkse caravancheck
Of u nu met uw caravan in Nederland blijft of ermee over de grens gaat, een jaarlijkse check voor vertrek is een absolute must. U wilt veilig de weg op dus de banden, de koppeling en de remmen moeten tiptop in orde zijn. Voor een complete caravanbeurt kunt u het beste even naar de garage gaan. Laat dan ook meteen de gasinstallatie en het onderstel van de caravan controleren. Als u een caravanverzekering heeft van Univé, dan bent u niet verzekerd voor schade door onvoldoende onderhoud. Uw caravan goed onderhouden is belangrijk. Banden mogen bijvoorbeeld niet ouder zijn dan zes jaar. Voldoende onderhoud moet u kunnen aantonen met onderhoudsrapport van een deskundig caravanbedrijf. Dat rapport mag niet ouder zijn dan twee jaar.

Gewicht van caravan en auto
Is uw caravan helemaal in orde, dan kunt u gaan inpakken voor de reis. Dat is nog een secuur werkje. Want met een onevenwichtige belading kan de caravan of de combinatie gaan slingeren. Het gewicht van de caravan mag nooit meer dan 75% van dat van de auto zijn en de belading mag die verhouding niet verstoren. Pak daarom zowel de caravan als de auto met zorg in, blijf letten op de balans en overschrijdt het toegestane gewicht niet. Informatie over hoe zwaar u auto en caravan mag beladen vindt u op de kentekenbewijzen.

Caravan beladen
De belangrijkste vuistregel bij het inpakken van de caravan is dat het zwaartepunt in de buurt van de as moet liggen. Verdeel uw bagage over de hele caravan, maar leg in de bovenkastjes of achter in de caravan voornamelijk de lichte spullen. De zware spullen komen op de vloer, in het midden. Neemt u fietsen mee? Vervoer deze dan in de auto als u daar ruimte voor heeft. Als de fietsen daar niet passen, plaats dan de fietsdragers op het dak of de op de achterklep van de auto. Fietsen in of aan de caravan meenemen is minder handig. Kiest u daar toch voor, zet de fietsdragers dan op de dissel. Maak de fietsen in ieder geval niet achter op de caravan vast. Uw combinatie wordt dan minder stabiel en dat kan tot gevaarlijke situaties leiden. Ten slotte: zware bagage in de auto moet bij voorkeur tussen de assen vervoerd worden. En vergeet met het oog op de balans niet dat ook de passagiers tot de belading behoren.

Groene kaart caravan
Gaat u met de caravan naar het buitenland? En heeft u een caravan die zwaarder is dan 750 kilo? In Duitsland, Polen, Portugal, Kroatië en Spanje heeft u dan een tweede groene kaart nodig op kenteken van de caravan. Dit geldt ook als u alleen door deze landen heen rijdt. Als u geen groene kaart voor de caravan bij u heeft, dan loopt u risico op het krijgen van een boete. U kunt de groene kaart voor uw caravan aanvragen bij de maatschappij waar uw auto verzekerd is. Heeft u een autoverzekering van Univé? Dan kunt u deze groene kaart online aanvragen.

Caravancheck voor vertrek
Is alles ingepakt en bent u klaar voor vertrek? Doe dan nog een laatste check voor u wegrijdt.

  • Het gewicht. Zijn caravan en auto niet te zwaar beladen? U kunt dit controleren door met de combinatie naar een weegbrug te rijden bij u in de buurt.
  • De bandenspanning van zowel caravan als auto (denk ook aan het reservewiel).
  • De kogeldruk. De maximaal toegestane kogeldruk staat op de trekhaak.
  • De koppeling. Zit deze goed vast?
  • Kastdeurtjes, schuifdeuren, laden, ramen, dakluiken en koelkastdeur. Is alles dicht en vergrendeld?
  • Neuswiel. Is dat volledig opgedraaid en goed geborgd?
  • Uitdraaisteunen. Zijn ze helemaal ingedraaid?
  • 12-volt stekker. Zit die goed in de contactdoos van de auto en werkt de verlichting?
  • Handrem van de caravan. Is die ontgrendeld?

Inbraak in de caravan
Even de benen strekken op een parkeerplek. Of op de camping een praatje aanknopen met andere gasten. Voor inbrekers het ideale moment om toe te slaan. Foto- en filmapparatuur, mobiele telefoons, paspoorten en geld zijn hun favoriete buit. Parkeer uw caravan onderweg op een plek die u goed in de gaten kunt houden en doe ramen en deuren op slot. In de caravan kunt u een bagagekluis aanbrengen. En een auto-inbraakalarm laat inbrekers op de vlucht slaan. Eenmaal op de camping kunt u vragen of er een kluis is. Daar kunt u uw kostbare spullen in bewaring geven.

Diefstal van de caravan
Diefstal van de caravan zelf kunt u voorkomen door hem te beveiligen met een SCM/VbV-goedgekeurd disselslot of een wielklem. Gebruik het slot of de wielklem niet alleen op de camping, maar ook onderweg bij korte stops. Vergeet niet voor het wegrijden het disselslot te verwijderen. Als u onderweg een ongeluk krijgt, moeten hulpverleners namelijk wel in staat zijn om uw caravan los te koppelen.

Caravanverzekering
Het is een flinke domper op de vakantievreugde: dieven die uw spullen stelen of zelfs uw hele caravan meenemen. Met een caravanverzekering kunt u in ieder geval de financiële gevolgen beperken. Bovendien is dan ook schade aan uw caravan verzekerd.