Europese gezondheidskaart voor in het buitenland

Als u tijdens een verblijf in het buitenland plotseling medische hulp nodig heeft, kan dat een heel gedoe zijn. Soms moet u de rekening direct betalen. Met de Europese gezondheidskaart op zak, is dat niet meer nodig. De Europese gezondheidskaart (ook wel EHIC: European Health Insurance Card)  is een kaart waarmee u in een Europees land kunt aantonen dat u verzekerd bent voor medische zorg. U kunt die hulp dan krijgen, zonder iets voor te hoeven schieten. De rekening gaat naar uw zorgverzekeraar. Als u een zorgverzekering bij Univé heeft, is uw zorgpas direct ook uw Europese gezondheidskaart. Die staat namelijk op de achterkant van uw zorgpas. U hoeft de EHIC dan niet meer apart aan te vragen.

Rekening buitenlands ziekenhuis naar verzekeraar
De Europese gezondheidspas is persoonsgebonden. Dat betekent dat hij op uw naam staat en alleen door u gebruikt mag worden. In sommige landen moet u zich identificeren om aan te tonen dat de kaart echt van u is. Over de hoogte van de vergoeding zegt de EHIC niets. Die hangt af van uw eigen zorgverzekering. Heeft u alleen een basisverzekering, dan ligt de vergoeding van uw zorgverzekeraar nooit hoger dan het standaard Nederlandse tarief. Als het tarief van het buitenlandse ziekenhuis hoger is, moet u bij thuiskomst dus bijbetalen. Alleen de aanvullende zorgverzekering vergoedt de ‘meerkosten’ boven het Nederlands tarief. Heeft u nu alleen een basisverzekering en wilt u die extra kosten voorkomen? Kies dan voor een reisverzekering met een aanvullende dekking voor medische kosten.

Europese gezondheidskaart alleen geldig tijdens vakanties
De Europese gezondheidskaart kunt u in alle landen binnen de EU en in Noorwegen, IJsland, Lichtenstein, Macedonië, Zwitserland en Australië laten zien. Maar let op: de kaart is alleen geldig tijdens een vakantieverblijf. Gaat u emigreren of reist u speciaal af naar het buitenland voor een behandeling? Dan kunt u de Europese Gezondheidskaart niet gebruiken. Meer informatie hierover vindt u op ehic.nl.

 • leo303

  Geldt die kaart ook voor kinderen? Of liften zij mee op de kaart van de ouders?

  • webteamunive

   Hallo,

   Als het goed is heeft je kind of kinderen een eigen Zorgpas. Achterop deze Zorgpas staat de Europese variant.

   Met vriendelijke groet,
   ^Peter

 • christina

  Wat als ik ga stage lopen voor 5 maanden in het buitenland?

  • webteamunive

   Hallo Christina,

   Je zorgverzekering is dan gewoon geldig. Wel is het advies om voor die periode een Reisverzekering bij te sluiten, afhankelijk van de dekking op je Zorgverzekering is optioneel Medische kosten mee te verzekeren.

   Heb je nog vragen, dan kunnen we je eventueel ook telefonisch verder helpen. Stuur dan je vraag of vragen met je gegevens (pc/huisnr en telnr) naar webteam@unive.nl. Dan zorgen we dat er contact met je wordt opgenomen.

   Met vriendelijke groet,
   ^Peter

 • Eef

  Dat verhaal over de europese zorgkaart klinkt prachtig. Het wordt echter pas echt leuk in een land met slechte algemene ziekenhuizen.
  Je bent dan aangewezen op particuliere klinieken. Tenminste als je levend het land wilt verlaten.
  Dan moet je met je verzekering telefonisch in conclaaf. Zij geven dan vaak volstrekt onjuiste informatie en het kan soms lang duren voordat je geholpen wordt door eindeloos getouwtrek over wie wat moet betalen.
  Leuk dus, die kaart maar sluit toch maar een reisverzekering af.
  Een ziektekostenverzekering is vooral goed als je niks declareert.