Leren fietsen is een kwestie van oefenen

De vakantie is de perfecte tijd om te leren fietsen. Kies een mooie dag, een rustige straat en neem de tijd. Met de onderstaande tips krijgt uw zoon of dochter de fietstechniek goed onder de knie.

1. Zelfvertrouwen
Forceer de fietslessen niet. Uw kind moet er echt klaar voor zijn om te leren fietsen. Zijn motoriek moet ontwikkeld zijn, hij moet lang genoeg zijn en voldoende kracht hebben. En, het allerbelangrijkst: hij moet het durven, het zelfvertrouwen hebben dat hij dit kan. Sommige kinderen zijn er op hun derde al aan toe, andere pas op hun zevende. Gemiddeld leert een kind in Nederland op zijn vijfde fietsen.

2. De goede maat kinderfiets
Sommige ouders kopen een kinderfiets op de groei. Toch is een fiets niet geschikt als hij te groot is. Uw kind houdt die minder gemakkelijk onder controle en zal zich minder zeker voelen. Maar een te kleine fiets is ook onhandig omdat de knieën tegen het stuur kunnen komen. Om te leren fietsen moet de fiets de juiste maat hebben. Dat betekent dat uw kind met de voeten plat op de grond moet kunnen staan en dat zijn benen genoeg bewegingsvrijheid hebben.

3. Zijwielen verstellen
U kunt de periode voor de fietslessen uw kind al wat laten wennen aan de nieuwe ervaring. Bijvoorbeeld door de zijwieltjes te (laten) verstellen, zodat deze alleen de grond raken als uw kind met de fiets uit balans raakt. Een andere mogelijkheid is om de fiets eerst als loopfiets te gebruiken. Uw kind gebruikt de trappers dan niet, maar gaat vooruit met de fiets door zich met zijn voeten af te zetten en ze bij voldoende vaart in te trekken. Zo kan hij leren zich te concentreren op de kijkrichting en het evenwicht.

4. Vooruit kijken
Als kinderen leren fietsen zijn ze geneigd naar de trappers of het stuur te kijken. De les die u in het begin niet vaak genoeg kunt herhalen is: kijk vooruit! Richt je blik op het punt waar je naar toe wilt, en niet op je fiets. Cruciaal om goed te leren sturen en in evenwicht te blijven.

5. Regelmatig doortrappen
Om de fiets stabiel te houden is het verder belangrijk om genoeg vaart te hebben. Leer uw kind rustig en regelmatig te trappen. Racen is niet nodig, maar met het goede tempo val je minder snel.

6. Af en toe loslaten
De eerste keren dat uw kind zonder zijwieltjes fietst, holt u naast hem mee en houdt hem vast aan zijn kleding. Blijf herhalen dat hij voor zich moet kijken en rustig door moet fietsen. Merkt u dat hij vaart heeft en in balans is? Laat hem dan af en toe even los. Maar blijf nog naast hem rennen voor het geval hij omvalt. Herhaal deze oefening zo vaak als nodig en laat hem steeds iets langer alleen fietsen. Neem de tijd, en oefen meerdere dagen een korte periode. Het hoeft niet in één dag. Houdt het leuk, blijf positief en houdt uw ergernis binnen als het niet snel genoeg lukt. Gaat het helemaal goed? Dan hoeft u niet meer naast hem te rennen.

7. Veilig stoppen
Fietsen is één, remmen is iets anders. Leer uw kind daarom hoe hij moet stoppen. Eerst ophouden met trappen zodat de fiets vaart mindert. Dan niet abrupt remmen, maar rustig. Niet naar de trappers kijken, maar vóór je. Gaat de fiets kantelen, zet dan een voet op de grond. Leer uw kind ook dat hij niet midden op de weg moet stoppen, maar aan de kant. Een fiets met een terugtraprem is voor de meeste kinderen het gemakkelijkst.

Verkeersregels leren
Als uw kind de fietstechniek onder de knie heeft, bent u er nog niet. Want verkeersinzicht brengt u hem niet in een middagje bij. Maak daarom regelmatig samen een fietstochtje, wijs hem op belangrijke verkeersregels en corrigeer zijn fietsgedrag. Geef zelf het goede voorbeeld en bespreek het gedrag van andere fietsers als u bijvoorbeeld samen in de auto zit.

Alleen op pad: veiligheid voorop
Het hangt helemaal van uw kind en van de omgeving bij uw huis af wanneer u hem echt helemaal alleen laat fietsen. U kunt in het begin een paar veilige routes samen oefenen en hem op het hart drukken dat hij alleen daar zonder begeleiding mag fietsen. Monteer een lange stang met een vlaggetje aan de fiets, dan valt hij op bij andere weggebruikers. Een fietshelm is niet verplicht in Nederland, maar verhoogt de veiligheid wel. Gaandeweg leert uw kind beter opletten en gaat hij ook andere routes fietsen. Breng daarom verkeersveiligheid regelmatig ter sprake in uw gezin.

Fietsverzekering ook voor kinderfiets
Of u nu een gloednieuwe of een tweedehands fiets voor u of uw kind aanschaft, bij Univé kunt u deze prima en voordelig verzekeren tegen diefstal en beschadiging.