Veilig met de boot eropuit

Zeilboot, motorboot of sloep. Welk vaartuig ook uw voorkeur heeft, u kunt er de komende tijd weer volop van genieten. U heeft uw boot misschien al vaarklaar gemaakt. Sta dan nog even stil bij de belangrijkste spelregels op het water.

Ongevallen met boten
Ongevallen op het water worden vooral veroorzaakt door inschattingsfouten en onoplettendheid. Alertheid en anticipatie zijn dus uitermate belangrijk. Zorg ervoor dat u rondom de boot goed zicht heeft en dat ook anderen u goed kunnen zien. Verander niet plotseling van koers, minder tijdig vaart en kijk regelmatig achterom. Laveer niet op drukke vaarroutes en voer altijd de juiste navigatieverlichting. Let ten slotte op hinderlijke golfslag of zuiging van uw schip. Voor de veiligheid kunt u het best zoveel mogelijk stuurboordwal houden.

Voorrangregels boten
Hoe zat het ook alweer met de voorrangsregels op het water?

  • Een motorboot van stuurboord gaat voor een motorboot van bakboord.
  • Een zeilboot gaat voor een motorboot, behalve als de motorboot al zoveel mogelijk stuurboord houdt. Hij heeft dan ‘recht van de weg’ en de zeilboot moet wijken.
  • Grote schepen (langer dan 20 meter) gaan altijd voor kleine boten.

Vaarbewijs nodig?
Al meer dan 350.000 Nederlanders hebben een Klein Vaarbewijs. Dit vaarbewijs moet u hebben als uw boot langer is dan 15 meter óf als hij sneller gaat dan 20 kilometer per uur. Dat geldt dus ook voor waterscooters en jetski’s. Is uw boot tussen de 25 en 40 meter lang dan heeft u een Groot Pleziervaartbewijs nodig. Veel watersportliefhebbers halen het Klein Vaarbewijs ook als dat niet hoeft. Het is handig voor algemene kennis over relevante wetten, reglementen en veiligheidsmaatregelen.

Goed voorbereid de boot op
Uw boot moet vaarklaar zijn, maar u zelf ook. Realiseer u wat er kan gebeuren op het water. Als het weer plotseling omslaat en het bijvoorbeeld gaat stormen, kan er een gevaarlijke situatie ontstaan. Laat daarom alle opvarenden een reddingsvest dragen en zorg ervoor dat er een veiligheidslijn, vuurpijlen en een marifoon aan boord zijn.

Denk er ook aan dat u op de boot gemakkelijker kunt verbranden of uitdrogen. Gezellig aan de wijn of het bier? Drink alleen alcohol aan boord als u niet meer gaat varen. Als schipper mag u niet meer dan 0,5 promille alcohol in uw bloed hebben.

Boot verzekeren
Varen is niet helemaal zonder risico’s. Hoeveel ongelukken er plaatsvinden in de recreatievaart is niet precies bekend. Maar in de periode 2004 tot en met 2013 registreerde Rijkswaterstaat 445 ernstige voorvallen met slachtoffers, langdurige stremmingen en flinke schade. Als uw boot en de inboedel aan boord beschadigd raken, kan dat flink in de papieren lopen. Kies daarom voor uw boot een goede bootverzekering.

U kunt zich zo uitgebreid verzekeren als u wilt: standaard WA of een uitgebreidere dekking voor diefstal of beschadiging van uw boot. Ook pechhulp boot en rechtshulp zijn te verzekeren. Helemaal compleet wordt uw bootverzekering met een ongevallendekking. Wilt u weten wat de Univé-bootverzekering u te bieden heeft? Kijk dan op Unive.nl.