Vuurwerk: veiligheid voorop

In geen land ter wereld is vuurwerk tijdens de jaarwisseling zo populair als in Nederland. Helaas verdwijnt het feestelijke gevoel als vuurwerk letsel veroorzaakt. En dat gebeurt ieder jaar weer.

Vuurwerkslachtoffers
Tijdens de jaarwisseling van 2015/2016 werden er 482 slachtoffers van een vuurwerkongeval behandeld op de Spoedeisende Hulpafdeling (SEH) van de Nederlandse ziekenhuizen. Dat waren er 92 minder dan een jaar daarvoor. Ruim een derde deel van deze vuurwerkslachtoffers had letsel aan de hand en/of vingers. Eén op de vier had oogletsel en 26% had brandwonden. Er vielen gelukkig geen dodelijke slachtoffers.

Vuurwerkongeval en oogletsel
Niet alle vuurwerkslachtoffers komen terecht op de Spoedeisende Hulpafdeling; ze worden ook wel direct opgenomen in het ziekenhuis. Kijken we dan naar de cijfers, dan zien we dat maar liefst 160 mensen tijdens de jaarwisseling 2015/2016 letsel opliepen aan één of beide ogen. Daarvan raakten er 15 blind aan één oog. Ogen lijken ieder jaar weer het kwetsbaarst bij vuurwerkongelukken.

Legaal knalvuurwerk
Veel mensen denken bij vuurwerkletsel aan illegaal vuurwerk. Dat klopt niet: in 75% van de gevallen werd het letsel vorig jaar veroorzaakt door legaal vuurwerk. Knalvuurwerk was de belangrijkste boosdoener (64%). Opvallend omdat er juist steeds meer siervuurwerk verkocht wordt. Ook had bijna de helft (45%) van de behandelde slachtoffers het vuurwerk niet zelf afgestoken. Zij waren toeschouwers.

Tips voor het veilig afsteken van vuurwerk
De meeste ongelukken worden veroorzaakt doordat mensen het vuurwerk niet op de juiste manier afsteken.Neem daarom de volgende voorzorgsmaatregelen in acht:

  • Koop geen illegaal vuurwerk en maak vuurwerk nooit zelf. Koop alleen bij officiële verkooppunten en bewaar vuurwerk op een droge en koele plaats.
  • Trek onbrandbare kleding aan zonder capuchon. Steek vuurwerk nooit los in jas- of broekzakken.
  • Lees de gebruiksaanwijzing van te voren. In het donker is dat lastig.
  • Zorg dat siervuurwerk altijd stevig en stabiel staat. Zet pijlen altijd in een fles, half gevuld met zand. Sla voor grote vuurpijlen een pvc-buis in de grond.
  • Zet vuurwerkpotten altijd klem tussen twee stenen.
  • Steek vuurwerk aan met een aansteeklont, sigaret of sigaar. Gebruik nooit lucifers of een aansteker.
  • Steek geen vuurwerk uit de hand af.
  • Steek weigeraars (vuurwerk dat niet is afgegaan) nooit opnieuw aan.
  • Zorg dat anderen minstens zes meter afstand van het vuurwerk houden.
  • Gebruik een vuurwerkbril, ook als u alleen maar staat te kijken.

Vuurwerk afsteken?
Dit mag alleen op 31 december van 18:00 uur tot 1 januari 02:00 uur.

Univé wenst u een veilige jaarwisseling en een goed 2017!