Huis verhuren of ruilen in de vakantie

Je huis aanbieden als vakantieverblijf, bijvoorbeeld via Airbnb. Of in de vakantie ruilen van woning. Steeds meer mensen zien daar iets in. Maar mag u zomaar uw woning verhuren of ruilen? En zijn uw inboedel en uw woonhuis dan wel goed verzekerd? Onze Univé-adviseur geeft u hierop antwoord.

Airbnb – een platform voor tijdelijke verhuur van woonruimte door particulieren aan particulieren – wordt steeds populairder. Volgens een onderzoek van Gfk overweegt 10% van de Nederlanders zijn woning aan te bieden via Airbnb.

Uw huis als vakantieverblijf
In plaats van het huis te verhuren via Airbnb of bijvoorbeeld Waytostay, kunt u ook aan woningruil doen. Gezinnen wisselen dan een tijdje van woonhuis en zorgen zo elk voor een voordelig vakantieverblijf. Het past allemaal bij de trend waarin particulieren onderling aan elkaar diensten of producten uitlenen of verhuren. Veel mensen staan positief tegenover deze zogenaamde deelmaatschappij. Toch is het goed even stil te staan bij de risico’s.

Uw woning verhuren of ruilen
Mag u bijvoorbeeld altijd uw woning tijdelijk verhuren? Als het uw eigen koophuis is, kan er in de hypotheekvoorwaarden staan dat de woning niet verhuurd mag worden. Het kan zelfs zo zijn dat u uw woning niet aan derden beschikbaar mag stellen. In dat geval is ook woningruil met gesloten beurzen, dus zonder daarvoor geld te vragen, niet mogelijk. Staat er in de voorwaarden niets over verhuur of beschikbaarstelling aan derden, dan kunt u uw gang gaan.

Woningruil of onderverhuren huurhuis
Anders is dat als u een woning huurt. Als u een sociale huurwoning heeft, mag u die niet als vakantieverblijf aanbieden. Het is namelijk verboden een dergelijke woning bedrijfsmatig te verhuren. U riskeert een boete en kunt zelfs het huis uitgezet worden. Wilt u voor een vakantie uw sociale huurwoning ruilen met iemand anders? Overleg dan met de woningcorporatie of woningeigenaar of dat mag. Wanneer u in de particuliere sector huurt, mag u de woning tijdelijk onderverhuren of ruilen als u daarvoor toestemming heeft van de woningeigenaar.

Toeristenbelasting en tijdelijke woningverhuur
Als u uw huis (tijdelijk) verhuurt dan krijgt u in veel gemeenten te maken met toeristenbelasting. Op de website van uw eigen gemeente kunt u zien of u ook toeristenbelasting moet afdragen én hoe hoog deze belasting is. Verhuurt u uw woning in Amsterdam via Airbnb? Sinds februari 2015 brengt de verhuursite automatisch 5% toeristenbelasting voor de gemeente Amsterdam in rekening bij Amsterdammers die hun huis via Airbnb verhuren. Ook moet u zich vanaf 1 oktober 2017 registeren bij de gemeente. Wie dat niet doet, riskeert een boete die kan oplopen tot 20.500 euro.

Opstal, inboedel en kostbaarheden
Belangrijk om te weten: als u uw huis (tijdelijk) verhuurt of ruilt, kan dat gevolgen hebben voor uw inboedelverzekering, opstalverzekering en eventueel uw kostbaarhedenverzekering. Erik Dokter, manager verzekeringsbedrijf bij Univé legt uit hoe dat zit: ‘In principe gelden deze verzekeringen alleen voor de woning en de inboedel die privé gebruikt worden. Op het moment dat iemand zijn woning verhuurt of ruilt, is daarvan geen sprake. Dan worden je eigendommen door anderen gebruikt en daarmee verandert de kans op schade.’

Verhuur of woningruil melden
En als de kans op schade verandert, wil de verzekeraar dat weten. U moet het daarom altijd melden als uw woning en inboedel een tijd niet privé gebruikt worden. Ook als het uw eigen woning is. ‘Soms wordt de woonverzekering dan stopgezet’, vertelt Dokter. ‘Maar in veel gevallen wordt de verzekering aangepast. De verzekeraar vraagt dan een iets hogere premie of beperkt de dekking enigszins.’ Melden is echt belangrijk. Als u de verhuur of ruil niet gemeld heeft, kan het zijn dat u bij schade slechts een gedeeltelijke of helemaal geen vergoeding krijgt.

Aansprakelijkheid en rechtsbijstand bij woningverhuur
Het tijdelijk ruilen of verhuren van uw woning (als de woning uw eigendom is)  heeft ook gevolgen voor uw aansprakelijkheidsverzekering (AVP) en uw rechtsbijstandverzekering. Doet u aan woningruil met gesloten beurzen met een andere particulier voor een vakantie? Dan is schade aan uw woning door derden gedekt via de AVP en de rechtsbijstandverzekering. Heeft u een (recreatie)woning voor de verhuur die u ook zelf gebruikt? Dan is dat in veel gevallen verzekerd via uw AVP. Op de particuliere rechtsbijstandverzekering zijn conflicten over verhuur juist vaak uitgesloten.

Heeft u een (recreatie)woning die u alleen gebruikt voor de verhuur? Controleer dan de voorwaarden of neem contact op met uw verzekeraar of adviseur. Dit valt namelijk in veel gevallen niet onder de dekking van een particuliere AVP of rechtsbijstandverzekering. Er is dan een zakelijke verzekering nodig.

Airbnb Verhuurders Garantie
Verhuurt u uw woning via Airbnb, dan kunt u een Airbnb Verhuurders Garantie krijgen. U kunt dan tot maximaal € 800.000,- aan schadekosten vergoed krijgen. Overigens is niet alles gedekt. Waardepapieren, geld, huisdieren en kostbaarheden zijn bijvoorbeeld niet of slechts beperkt beschermd. Deze kunt u dus beter niet in uw woning achterlaten.

Huis langere tijd verhuren: verzekeringen aanpassen
Wilt u uw koopwoning voor langere tijd verhuren, bijvoorbeeld omdat u gaat samenwonen, maar uw eigen huis nog niet op wilt geven? Ook dan is het zo dat u de woning niet privé gebruikt en dat moet u melden bij uw verzekeraar. Afhankelijk van de exacte situatie kan dan de opstalverzekering gewijzigd worden. Blijft uw inboedel achter in de woning, dan geldt hetzelfde voor uw inboedelverzekering. Uw verzekering kan dan in aangepaste vorm doorlopen. Maar let op. Alleen uw eigen inboedel is dan verzekerd, niet die van de huurder. Voor zijn eigen spullen kan de huurder het beste zelf een inboedelverzekering afsluiten.