Laat inbrekers uw vakantie niet verpesten

De zomer is populair bij inbrekers. Logisch, een flink deel van Nederland is dan met vakantie. En wie wel thuis is, laat ramen en deuren gemakkelijker open staan vanwege het mooie weer. Gelukkig kunt u veel doen om inbrekers te weren.

Het aantal geregistreerde woninginbraken in Nederland is sinds enige jaren aan het dalen. Waren er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in 2012 nog 91.000 registraties, in 2015 is dat gedaald naar minder dan 65.000. De daling is voor een deel toe te schrijven aan voorlichting van de politie, maar ook aan de opkomst van WhatsAppgroepen, waarin buurtbewoners verdachte situaties aan elkaar en aan de politie doorgeven. Toch is een inbraak niet uit te sluiten. En er zijn regionale verschillen: in sommige gemeenten zijn de inbraakcijfers juist gestegen. Hoe vaak er in uw buurt is ingebroken, kunt u nagaan op de misdaadmeter van het Algemeen Dagblad.

Woninginbraak in de vakantie
Niets is vervelender dan op uw vakantieadres een berichtje te krijgen van uw buren of van de politie dat er in uw woning is ingebroken. Zorg er daarom voor dat inbrekers uw woning overslaan als zij op zoek zijn naar buit.

Tips voor inbraakpreventie in de vakantie:
o Geef uw huis een bewoonde indruk
o Met een schemerschakelaar gaan er lampen aan in uw woning zodra het donker wordt. Een tijdschakelaar kan uw radio aan- en uitzetten.
o Laat wat kopjes op de tafel staan en laat een kledingstuk rondslingeren.
o Vraag iemand uw post regelmatig te verwijderen en eventueel ’s avonds de gordijnen dicht te trekken.
o Laat uw planten in de vensterbank staan.
o Vraag of uw buren af en toe hun auto op uw oprit zetten.
o Maai het gras niet vlak voor vertrek.

• Laat niet weten dat u weg bent
Het lijkt misschien leuk om de vakantievoorpret te delen met uw vrienden op Facebook. Toch is het verstandiger niet op de sociale media te melden wanneer u weg bent.

• Zorg voor goede sloten
Hoe langer het duurt om binnen te komen, hoe sneller de inbreker het opgeeft. Sloten op ramen en deuren die voldoen aan de 3-minuten inbraakwerendheidsnorm, verkleinen de kans op inbraak dan ook aanmerkelijk. Kies voor gecertificeerd hang- en sluitwerk dat voorzien is van 1, 2 of 3 sterren en het SKG merk ®.

• Denk aan de eerste verdieping
Goede sloten horen niet alleen aan voor- en achterdeur, maar ook op ramen en balkondeuren van de eerste verdieping. Voorkom bovendien dat inbrekers de eerste verdieping kunnen bereiken. Berg daarom ladders, kliko’s en andere klimmogelijkheden op.

• Laat inbrekers zichtbaar zijn
Gezien worden is het grootste risico voor inbrekers. Goed werkende buitenverlichting schrikt hen dan ook af. Bedenk dat inbrekers het liefst aan de achterkant van de woning binnenkomen. Ook daar moet verlichting aanwezig zijn. Houd struiken bovendien kort zodat uw woning voor buren en voorbijgangers goed te zien is.

• Berg kostbare spullen op
Inbrekers houden het meest van spullen die eenvoudig mee te nemen zijn, zoals sieraden, telefoons en tablets. En geld natuurlijk. Berg ze goed op, leg ze zeker niet in het zicht en bewaar geen contant geld in huis.
Kostbare sieraden zijn het veiligst in een kluis. En als u een back-up maakt van belangrijke gegevens die bijvoorbeeld op uw laptop staan, heeft u tenminste altijd nog een kopie.

• Buren op de uitkijk
Vraag uw buren een oogje in het zeil te houden en 112 te bellen als zij iets verdachts zien of horen. En misschien is er een BuurtWhatsapp die buurtbewoners aanspoort verdachte situaties in de gaten te houden.

• Kenmerken vastleggen
Fotografeer uw waardevolle spullen en noteer de serienummers ervan. Als uw eigendommen door de politie gevonden worden, kunt u gemakkelijk als rechtmatige eigenaar worden aangewezen.

Inboedelverzekering bij inbraak en diefstal
Is er ondanks uw voorzorgsmaatregelen toch bij u ingebroken? Dan kan uw inboedelverzekering uitkomst bieden. Als u schade meldt, komt er vaak een schade-expert bij u langs om vast te stellen hoe groot de schade is. U moet aannemelijk kunnen maken dat bepaalde kostbare spullen in uw bezit waren en wat de waarde ervan is. Bewaar daarom de aankoopbonnen van waardevolle goederen. Heeft u de aankoop afgerekend door te pinnen of met internetbankieren? Dan kan een bankafschrift ook dienen als bewijsmateriaal. Doe verder altijd aangifte bij de politie. Uw verzekeraar wil graag een kopie van het aangiftebewijs.

Kostbaarhedenverzekering voor dure spullen
Voor kostbare spullen, zoals sieraden, antiek en kunst is de dekking van een inboedelverzekering niet altijd hoog genoeg. U kunt uw verzekering dan uitbreiden met een kostbaarhedenverzekering. Om de exacte waarde te kunnen verzekeren, zult u specifieke kostbaarheden wel moeten laten taxeren. Ook kan een verzekeraar u vragen extra maatregelen te treffen om diefstal te voorkomen.