NHG-grens per 1 juli omlaag

Per 1 juli 2015 gaat de grens voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) omlaag naar € 245.000,-. Wat betekent dat voor uw kansen op de woningmarkt? Is het verstandig om vóór 1 juli een huis te kopen?

Lagere rente met Nationale Hypotheek Garantie
Als u een hypotheek heeft met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) kan uw hypotheekrente wel 0,6 procentpunt lager uitvallen dan zonder NHG. Bent u door omstandigheden gedwongen uw huis te verkopen en u kunt met de opbrengst uw hypotheek niet aflossen? Dan heeft u een restschuld. Als u een hypotheek met NHG heeft, kan die restschuld u worden kwijtgescholden. Vorig jaar is dat bij een kleine 4.000 huishoudens gebeurd.

NHG bij woning tot 250.000 euro
Op dit moment komt u alleen in aanmerking voor NHG als de aanschaf van een woning u niet meer kost dan € 265.000,-. Het gaat om de totale kosten: de koopsom plus bijkomende kosten zoals notariskosten, advieskosten en overdrachtsbelasting. NHG rekent voor die bijkomende kosten altijd 6% van de koopsom, ook voor een nieuwbouwwoning. Dat betekent dat u een hypotheek met NHG kunt krijgen voor een woning van € 250.000,- of minder.

Lagere NHG-grens
Per 1 juli 2015 gaat de NHG-grens echter omlaag naar € 245.000,-. Na aftrek van de bijkomende kosten komt u dan uit op een koopsom van maximaal 231.132 euro. Als u een woning op het oog heeft beneden die prijs, hoeft u zich geen zorgen te maken. U komt in aanmerking voor NHG, ook als u het huis na 1 juli koopt. Wilt u een woning aanschaffen van meer dan € 250.000,- dan verandert er ook niets. U kreeg al geen NHG en dat blijft zo. Maar wilt u juist in de prijsklasse tussen deze bedragen iets kopen, let dan op. Voor 1 juli komt u nog in aanmerking voor NHG, daarna niet meer. Vraag dan op tijd Nationale Hypotheek Garantie aan.

NHG op tijd aanvragen
Om NHG nog op tijd aan te vragen moet u vóór 1 juli een hypotheekofferte en een taxatierapport kunnen laten zien. Een hypotheekofferte kan pas opgesteld worden als u het met de verkoper eens bent over de prijs van de woning. Het kan zijn dat u daarvoor een bouwkundig rapport wilt laten opstellen. Houd er rekening mee dat al deze stappen tijd kosten. Moet u zelfs nog beginnen met een huis zoeken? Wacht dan niet langer, maar oriënteer u nu op uw mogelijkheden.

Behoud NHG bij andere hypotheek?
Stel, u heeft een hypotheek met NHG gekregen onder de oude voorwaarden. Kan de NHG u dan afgenomen worden als u de hypotheek aan het eind van de renteperiode verlengt? Nee. In de nieuwe renteperiode blijft uw hypotheek onder de Nationale Hypotheek Garantie vallen. Ook als de hypotheek hoger is dan € 245.000,-. Wilt u overstappen naar een andere geldverstrekker? Dan krijgt u een nieuwe hypotheek en moet u ook opnieuw NHG aanvragen en gelden de nieuwe regels. Ook overstappers die hun NHG gevaar zien lopen, kunnen dus het beste de nieuwe hypotheek vóór 1 juli regelen.

Meer informatie over NHG vindt u op http://www.nhg.nl/.

Hypotheek van Univé
Bent u op zoek naar een hypotheek op maat? Maak dan een vrijblijvende afspraak met één van onze hypotheekadviseurs.