Studentenkamer gescoord. Wat moet je nog regelen?

Studentenkamer gevonden in de stad waar je studeert? Gefeliciteerd! Het studentenleven kan nu in volle vaart van start gaan. Financieel verandert er ook wat. Want hoe zorg je ervoor dat je uitkomt met je geld? En heb je al gedacht aan de zorgverzekering en de inboedelverzekering?

Op kamers gaan
Tim Rutgers (20) begint na de zomer met een opleiding aan de Hogere Hotelschool in Leeuwarden en gaat dan voor het eerst zelfstandig wonen. ‘Ik heb heel veel zin om op kamers te gaan. Samen met een vriend die ook naar Leeuwarden gaat, ben ik op zoek naar een appartement. De studielening heb ik al aangevraagd. Om te weten wat ik moet lenen heb ik bij het Nibud gecheckt hoe veel je als student kwijt bent. Heel handig, want ze wijzen je op allerlei uitgaven waaraan je niet zo gauw denkt. Over verzekeringen heb ik nog niet nagedacht. Dat komt wel als ik verhuisd ben.’

Hoeveel kost studeren?
Tim Rutgers is niet de enige die zich afvraagt hoeveel je als student kwijt bent. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft berekend dat uitwonende studenten gemiddeld € 1.116,- per maand betalen aan o.a.: huur, collegegeld, boodschappen, studieboeken, uitgaan, kleding en de zorgverzekering. Een hoop geld. Hoe kom je daar aan?

  • Studiefinanciering of -lening. Een basisbeurs als je in het oude systeem valt, een lening als je dit jaar met je studie begint.
  • Bijdrage van je ouders. Zes op de tien studenten krijgen een maandelijkse toelage van hun ouders, gemiddeld zo’n € 235,- als ze niet meer thuis wonen. Hebben je ouders een laag inkomen? Dan kun je misschien een aanvullende beurs krijgen.
  • Bijbaan. Zo’n 85 % van de studenten heeft een bijbaan. Gemiddelde verdiensten: ongeveer € 450,- per maand.

Hoeveel studiefinanciering of -lening je kunt krijgen en of je in aanmerking komt voor een aanvullende beurs, kun je uitrekenen op de website van DUO.

Uitkomen met je geld als student
Je hebt dan wel gezorgd voor inkomsten, maar dat wil niet zeggen dat je ook altijd rondkomt. De verleidingen zijn groot, geef toe. Het café en een concert, de vakantie of een geweldig huisfeest, het hakt er lekker in. Het toverwoord hier is: budgetteren. Dat wil zeggen overzicht hebben en houden over je financiën door in de gaten te houden hoeveel er binnen komt en hoeveel je uitgeeft. Handige websites in dit verband zijn: http://www.nibud.nl/consumenten/rondkomen-van-je-studentenbudget/ en www.financieelstudieplan.nl

Zorgverzekering voor studenten
Waarschijnlijk heb je al een zorgverzekering, want die is verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder. De premie is een flinke hap uit je studentenbudget, maar die pijn verzacht je door zorgtoeslag aan te vragen. Kan je premie omlaag? Jawel. Zo heb je een verplicht eigen risico van € 385,-. Als je die vrijwillig verhoogt (tot maximaal € 875 ,-), betaal je minder. Maar let op! Als je hoge kosten maakt moet je dat bedrag wel kunnen betalen. Verder is het handig om te kijken waar je voordelig verzekerd bent. Je kunt altijd aan het eind van het jaar overstappen naar een andere zorgverzekeraar of je verzekering aanpassen.

Kies zelf de dekking van je zorgverzekering
Je kunt gelukkig voor een groot deel zelf bepalen hoe je je verzekert. Misschien kun je toe met alleen de basisverzekering. Maar als je bijvoorbeeld veel sport of reist, kun je ook een aanvullende verzekering voor fysiotherapie en medische hulp in het buitenland afsluiten. En tandartskosten, wil je die zelf betalen of toch een tandartsverzekering afsluiten?

Inboedelverzekering voor studenten
Nog even aandacht voor de risico’s van de studentenwoning. Brand bijvoorbeeld. Bespreek met elkaar en met jullie huisbaas hoe de brandveiligheid beter kan. Rookmelders en blustoestellen is één. Maar elektrische apparatuur moet ook veilig aangesloten zijn. Zorg ervoor dat je bij brand of ernstige rookontwikkeling weet hoe je buiten komt. Daarvoor maak je met alle bewoners samen een vluchtplan. Houd de vluchtwegen altijd vrij. Kijk ook eens naar deze tips voor meer brandveiligheid.

Studentenkamer en inbraken
Nonchalante bewoning maakt je studentenwoning een gemakkelijk doelwit voor inbrekers. Zorg dus voor goede sloten, ook op je eigen kamerdeur (en gebruik ze). Ook handig: plaats een stalen strip tegen flipperen aan de buitenzijde van de voordeur. En zet kostbare spullen zoals je laptop niet in het zicht. Een inboedelverzekering is een uitkomst bij brandschade en gestolen spullen. De premie valt vaak mee voor een studentenkamer.

Persoonlijk advies
Wil je advies over je verzekeringen? Kom langs bij één van de 150 kantoren van Univé. Wij bekijken jouw woonsituatie en gaan na hoe je je het best verzekert. Je kunt ook bellen of een kijkje nemen op Unive.nl voor meer informatie.