Verliefd, verloofd, verbouwing

Als de aannemer je aan het lijntje houdt… Het is eind 2014. Özcan en Marieke zijn erg verliefd en ze gaan samenwonen. Midden in Enschede kopen ze een romantisch oud huisje.

Een aannemer bouwt een mooie erker
Omdat het huisje aan de kleine kant is, schakelen ze een aannemer in voor een uitbouw. Er komt een mooie erker aan de achterkant van de woning die zorgt voor wat meer licht in de kamer.

Er komt lekkage en de aannemer doet niets
Als Özcan en Marieke er een tijdje wonen zien ze na een harde regenbui een plek op het plafond bij de uitbouw. Vele telefoontjes later komt de aannemer kijken. Hij mompelt iets over overmacht. En na een paar minuten is hij weer weg. En de plek wordt steeds erger. Na weken komt er eindelijk een bericht: hij wil het gaan herstellen. Maar dan wel op eigen verantwoording van Marieke en Özcan. Het stel e-mailt en belt bijna een jaar lang met de aannemer. Ondanks vage toezeggingen gebeurt er niets. Eind 2015 realiseert Özcan zich dat ze bij Univé verzekerd zijn voor rechtsbijstand. Kan Univé Rechtshulp niet iets betekenen?

Univé Rechtshulp helpt Marieke en Özcan
Na de melding gaat de rechtshulpverlener van Univé Rechtshulp voor Özcan en Marieke aan de slag. Hij heeft veel ervaring in bouwzaken en hij weet dat zo’n aannemer niet op een rechtszaak zit te wachten. Evenals Marieke en Özcan. Ze wachten nu ook al zo lang!

De rechtshulpverlener van Univé Rechtshulp zorgt ervoor dat hij de rechtspositie van Marieke en Özcan veilig stelt. Hij schakelt ook een expertisebureau in om te bepalen wat de oorzaak is van de lekkage. Zo kan hij namens het stel vanuit een stevige positie de aannemer aanzetten om in actie te komen.

De aannemer lost de lekkage op
De rechtshulpverlener voert de druk op bij de aannemer. Het werpt zijn vruchten af. De aannemer kiest eieren voor zijn geld en maakt een herstelafspraak. En hij komt ook nog opdagen dit keer. De rechtshulpverlener houdt goed in de gaten of het herstel snel genoeg vordert. Pas als Marieke en Özcan helemaal tevreden zijn, sluit hij hun verbouwingsdossier.

Na anderhalf jaar is in het voorjaar van 2016 de lekkage bij Özcan en Marieke opgelost. Alles is weer gesaust in huis en je ziet niets meer van wat zich heeft afgespeeld. Toch begint over een paar weken de volgende verbouwing. Deze keer van de kinderkamer. Özcan en Marieke verwachten over een half jaar hun eerste kindje!

(Ver)Bouwplannen? Bekijk onze tips.

‘Als u gaat verbouwen en een aannemer inschakelt is het belangrijk dat u vertrouwen heeft in de aannemer! ‘

Tips bij het zoeken van een aannemer:

 • Vraag bij meerdere aannemers een offerte op
  Zo kunt u de prijzen en voorwaarden vergelijken.
 • Vraag referenties op over de aannemer over vergelijkbare opdrachten
  Het heeft meer zin als u deze referenties ook nagaat. Misschien is de aannemer op dit moment ook al aan het bouwen? Breng dan (in overleg) een bezoek bij zijn huidige klanten om navraag te doen over de aannemer. Het is belangrijk dat u vertrouwen heeft in de aannemer.
 • Check of de aannemer is aangesloten bij een brancheorganisatie
  Kijk ook of u naar een geschillencommissie kunt stappen bij een conflict.
 • De algemene voorwaarden van de aannemer
  ‘De kleine lettertjes’ zijn vaak een onderdeel van de overeenkomst die u met de aannemer sluit. Het is dan ook belangrijk om de algemene voorwaarden goed door te nemen en te lezen.

Afspraken maken met de aannemer:

 • Denk bij het maken van afspraken met de aannemer aan de volgende punten;
  • De essentiële kenmerken van het bouwwerk
  • De bouwtijd
   Hoe lang duurt de verbouwing? Wanneer begint de aannemer en wanneer is hij klaar?
  • Gevolgen van overschrijding van de bouwtijd
   Wat gebeurt er als de verbouwing langer duurt? Betaalt de aannemer een boete als hij de termijn overschrijdt? Leg de sancties bij overschrijding van de bouwtijd vast.
  • Afspraken over meer,- minderwerk
   Omschrijf dit goed.
  • Betalingstermijnen
   Betaalt u tussentijds de aannemer? Leg een tussentijdse betaling of een voorschot, bijvoorbeeld voor bouwmateriaal, altijd schriftelijk vast. 
 • Leg essentiële afspraken met de aannemer schriftelijk vast
  • Als u de afspraken schriftelijk vastlegt kunnen hierover minder makkelijk misverstanden ontstaan. U weet beiden waar u aan toe bent.
  • Zet een tussentijdse (contante) afrekening of een voorschot om materialen te kopen altijd op papier. Vergeet ook niet om de aannemer te laten tekenen voor ontvangst van het voorschot.

De uitvoering van de verbouwing, de betaling en afspraken over herstel

 • Betaalt u de aannemer in termijnen?
  Betaal dan niet te veel vooruit. Betaal naar verhouding van de vordering van het werk.
 • Doe de laatste betaling pas na oplevering
  Bekijk bij de oplevering het werk goed. Zijn er bij de oplevering nog gebreken? Zet deze gebreken samen met de aannemer op papier. Betaal de laatste termijn nog niet. (Wettelijk u mag eerst 5% inhouden)
 • Ontdekt u een gebrek? Of heeft de aannemer zijn werk niet goed gedaan?
  Als u een gebrek ontdekt, of als het bouwwerk niet deugt, meld dit dan altijd bij de aannemer. Doe dit zo snel mogelijk.
  Benoem de gebreken kort in een eerste brief of e-mail, maar houd het zakelijk. Vraag om een oplossing. U doet er verstandig aan de verhoudingen niet gelijk op scherp te zetten.
  Had u nog niet alles betaald? Meld dan dat u uw laatste betaling uitstelt totdat het gebrek (of de gebreken) hersteld zijn. De hoogte van het bedrag waarvan u de betaling opschort moet in verhouding staan tot de kosten van herstel.
  Herstel eventuele gebreken niet zelf, dit is altijd aan de aannemer!
 • Komt u er met de aannemer niet uit?
  Meld uw zaak dan aan bij Univé Rechtshulp als u een rechtsbijstandverzekering van Univé heeft. U kunt uiteraard ook bij ons terecht voor advies.

Mirjam de Lange, Univé Rechtshulp

foto Mirjam de Lange