Woning isoleren, wat is er mogelijk?

Een warm en comfortabel huis én een lage gasrekening? Dat kan allebei als u uw huis goed isoleert. Van top tot teen, of alleen bepaalde onderdelen. Wat is er allemaal mogelijk op dat gebied?

Tochtstrips
Als er kieren en naden zitten tussen kozijnen en muren of tussen de gevel en het dak, krijgt u last van tocht. Daar komt u alleen van af door de kieren dicht te maken, bijvoorbeeld met tochtstrips. Een kleine investering met een aardig resultaat.

Leidingisolatie
Door onverwarmde en niet-gebruikte kamers lopen leidingen die warmte afgeven. Door deze aan de buitenkant te isoleren voorkomt u dat er warmte verloren gaat.

Dakisolatie
Een gemiddeld rijtjeshuis zonder dakisolatie stookt jaarlijks ongeveer 780 m3 gas meer dan een vergelijkbare woning mét dakisolatie. Dakisolatie is een kwestie van maatwerk. U kunt kiezen uit verschillende materialen en technieken. Wat voor uw woning het meest effectief is, hangt af van uw woning en het dak zelf.

Buitenmuurisolatie
Buitenmuurisolatie is een uiterst energiebesparende maatregel. Er wordt isolatiemateriaal tegen de buitenmuur geplaatst en daaroverheen komt een afwerking. Omdat het een arbeidsintensieve klus is met hoge materiaalkosten is het echter ook een dure vorm van isolatie.

Spouwmuurisolatie
Een andere manier om de gevel te isoleren is spouwmuurisolatie. Prettig bijeffect is dat de maatregel ook geluidwerend werkt. En zomers wordt het minder snel warm in huis. Zorg wel voor een goede ventilatie.

Vloer- en bodemisolatie
Door isolatie van de vloer op de begane grond kan een gemiddelde woning jaarlijks 190 m3 gas minder verbruiken. Er zijn verschillende methoden voor vloerisolatie. Wat voor uw woning de beste is, hangt onder meer af van de vraag of er kruipruimte is onder de vloer.

Glasisolatie
Heeft uw woning nog enkel glas? Dan realiseert u een flinke besparing door te kiezen voor dubbel glas. Gebruikt u daarbij hoog rendementsglas, dan loopt het energieverbruik nog harder terug.

Woningisolatie: investeringen en besparingen
Wat kost isolatie en hoeveel kunt u besparen op energie? Het antwoord op die vragen, zal voor een groot deel bepalen of u tot actie overgaat. De onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal heeft voor verschillende type woningen berekend wat isolatie oplevert en hoeveel u kwijt bent aan de verschillende maatregelen.
Voor uw eigen woning kunt u het beste een plan opstellen en verschillende offertes aanvragen om te berekenen wat de maatregelen u gaan kosten. Maar hoe dan ook, omdat uw energierekening door isolatie omlaag gaat, verdient u uw investeringen geleidelijk aan terug. Hoe groot de winst is en hoe snel u uw kosten terugverdient, hangt vooral af van de huidige staat van uw woning. De mate waarin u energie verbruikt en de isolatiemaatregelen die u treft.

Financiële regelingen voor energiebesparing
Omdat de overheid energiebesparing belangrijk vindt, zijn er fiscale maatregelen, subsidies en speciale leningen waardoor u uw kosten kunt verlagen.

• Op de Energiesubsidiewijzer vindt u het complete en actuele overzicht van subsidies, leningen en andere regelingen van de rijksoverheid, provincie en gemeenten.
• Koopt u een nieuwe woning en wilt u die u energiezuiniger maken? U kunt dan in aanmerking komen voor een hogere hypotheek.
• Voor isolatiewerkzaamheden geldt het lage btw-tarief van 6%, maar dat is alleen voor het arbeidsloon, niet voor de materiaalkosten.

Opstal- en inboedelverzekering
Het isoleren van de woning is voor veel mensen ook een goede gelegenheid om preventiemaatregelen te treffen om de kans inbraak te verkleinen. En om de woonverzekeringen zoals een inboedelverzekering en een opstalverzekering weer eens tegen het licht te houden. Univé denkt graag met u mee.