De mantelzorgpas doet zijn intrede in Emmen

Op maandag 10 november is door Greet van Heusden, manager Sedna en wethouder Jan Bos de mantelzorgpas geïntroduceerd in Emmen. De mantelzorgpas is een pas voorzien van contactgegevens van de plaatsvervangende mantelzorger. Wanneer de mantelzorger onverwachts ziek wordt of een ongeval krijgt , kan er snel actie worden ondernomen om de zorg door te laten gaan.

De mantelzorgpas is een gezamenlijk initiatief van Welzijnsgroep Sedna, Contactpunten Mantelzorg Emmen, Barger-Compascuum, Schoonebeek e.o. en Univé Verzekeringen. De pas is beschikbaar voor alle mantelzorgers in Emmen. Ook als u niet bij Univé verzekerd bent. De mantelzorgpas doet in steeds meer regio’s in Nederland zijn intrede. Na de uitrol in Emmen volgt de rest van Drenthe in het eerste kwartaal van 2015.

De mantelzorgpas, wat heeft u eraan?
Zorgen voor een naaste is een verantwoordelijke taak. Wat als u plotseling ziek wordt of een ongeluk krijgt? Kan iemand dan voor u invallen? Daarvoor is er de mantelzorgpas. Het is een klein pasje waar u het telefoonnummer op zet van uw plaatsvervanger. Als er iets met u gebeurt, weten hulpverleners meteen dat u mantelzorger bent en wie de zorg van u kan overnemen.

Wat kunt u er nog meer mee?
De mantelzorgpas is ook een handig middel om met vrienden of familie in gesprek te komen over de mantelzorg. Kan iemand u helpen? Wie doet wat? Kunt u er misschien af en toe even tussenuit? En wie wordt uw plaatsvervanger? Kijk ook eens op Nietvoormezelfalleen.nl, om te zien hoe andere mantelzorgers dit aanpakken.

Waarom niet meteen in heel Nederland?
De introductie van de mantelzorgpas gaat per regio. Eerst moeten namelijk de hulpverleners in een regio weten wat de pas is, en hoe zij ermee om moeten gaan. Daarvoor moeten ze vaak ook hun procedures aanpassen. Dat kost natuurlijk tijd.

Meer informatie over Univé en mantelzorg vindt u op Unive.nl/mantelzorg