De mantelzorgpas komt naar West-Friesland

De mantelzorgpas verovert mantelzorgend Noord-Holland. Na de regio Alkmaar is het nu tijd voor West-Friesland. Mantelzorgers kunnen daar vanaf half september een gratis mantelzorgpas afhalen bij één van de Mantelzorgcentra of een Univé-kantoor.

De mantelzorgpas, wat heeft u eraan?
Zorgen voor een naaste is een verantwoordelijke taak. Wat als u plotseling ziek wordt of een ongeluk krijgt? Kan iemand dan voor u invallen? Daarvoor is er de mantelzorgpas. Het is een klein pasje, waar u het telefoonnummer op zet van uw plaatsvervanger. Als er iets met u gebeurt, weten hulpverleners meteen dat u mantelzorger bent en wie de zorg van u kan overnemen.

Wat kunt u er nog meer mee?
De mantelzorgpas is ook een handig middel om met vrienden of familie in gesprek te komen over de mantelzorg. Kan iemand u helpen bij de mantelzorg? Wie doet wat? Kunt u er misschien af en toe even tussenuit? En wie wordt uw plaatsvervanger? Kijk ook eens op Nietvoormezelfalleen.nl om te zien hoe andere mantelzorgers dit aanpakken.

Advies en hulp van mantelzorgconsulent
Bij de pas hoort advies en hulp van een mantelzorgconsulent. Heeft u bijvoorbeeld vragen over wetten en regels? Wilt u eens met andere mantelzorgers in gesprek? Of wilt u graag begeleiding bij het gesprek met uw familie of vrienden? Een mantelzorgconsulent helpt u hierbij. Vind uw consulent via het kennisplatform mantelzorg.

Waarom niet meteen in heel Nederland?
De introductie van de mantelzorgpas gaat per regio. Eerst moeten namelijk de hulpverleners in een regio weten wat de pas is, en hoe zij ermee om moeten gaan. Daarvoor moeten ze vaak ook hun procedures aanpassen. Dat kost natuurlijk tijd.

Van wie is de mantelzorgpas?
De gratis mantelzorgpas West-Friesland is een samenwerking van de Zorgkantoren Coöperatie VGZ, regio Noord Holland Noord, Univé Zorg en meerdere mantelzorgcentra. De pas is beschikbaar voor alle mantelzorgers. Ook als u niet bij Univé verzekerd bent. Meer informatie over Univé en mantelzorg vindt u op Unive.nl/mantelzorg.