Diarree! Moet ik ongerust zijn?

Het was vooral even checken. Diny (59) heeft sinds gisteren last van diarree. Het is vervelend, dat wel. Maar ze vraagt zich vooral af hoelang ze kan wachten alvorens een arts te bellen. ‘Moet ik al ongerust zijn?’

Diarree en op vakantie
Diny zit in Turkije. Met twee vriendinnen. ‘Zij hebben nergens last van’, benadrukt ze nog. Zijzelf daarentegen blijft in de buurt van het toilet. Zodra ze darmkrampen krijgt, neemt ze het zekere voor het onzekere en gaat zitten. Op het toilet. Om de paar uur zit ze daar. Gelukkig was ze zich bewust van het gevaar op uitdroging en is ze wel voldoende water en thee blijven drinken.

Met wat doorvragen kom ik erachter dat zij geen koorts of buikpijn heeft. De diarree is wel waterdun, maar zonder bloedbijmenging. Met deze symptomen kan ik Diny geruststellen. Een arts raadplegen is nog niet nodig.

Extra water drinken bij diarree
Het extra drinken wat ze doet, is heel goed. Behalve water en thee kan ze ook heldere soep, rijstwater of een ijslolly nemen. Beter even geen zoete dranken, alcohol of melk. Bovendien kan ze het beste na elke keer diarree een hele beker water nemen. Niet teveel tegelijk, maar liever in kleine slokjes zodat ze niet gaat overgeven of misselijk wordt. Volwassenen die diarree hebben, moeten minimaal 2 tot 3 liter water per dag drinken, kinderen 1 liter.

Eten mag. Waar ze maar zin in heeft, zolang het niet sterk gekruid of vet voedsel is. Zo kan ze voorkomen dat de spijsverteringsorganen geïrriteerd raken. Met een paar dagen zal de diarree wel over zijn.

Bij welke symptomen een arts raadplegen?
Diny klinkt opgelucht. Het blijft natuurlijk vervelend, maar dit is te overzien. Vertrouwt ze het op enig moment niet, dan belt ze me weer. Daarbij raad ik haar ook aan meteen een arts ter plaatse te bellen als ze:

  • bloed bij de ontlasting ziet
  • duizelig wordt bij opstaan
  • gedurende 9 uur niet plast
  • de buikpijn erger wordt
  • zich suf gaat voelen
  • zich zorgen maakt of ongerust is

Maar ik verwacht dat ze al weer snel met haar vriendinnen op een terras zit!

Groeten,

Désirée van Rijswijk, verpleegkundige van de vakantiedokter

Heeft u als Univé-zorgverzekerde op vakantie een medische vraag, bel dan de vakantiedokter: +31 72 527 72 52 of kijk op http://www.unive.nl/vakantiedokter.