Een preferentiemedicijn. Wat is dat?

Het wekt soms toch wat verwarring. Alleen het woord al: preferentiemedicijn. En terwijl de apotheker het u uitlegt, kijkt u met enige verbazing naar de verpakking. U was anders gewend. Of u dacht dat uw (huis)arts u wat anders had voorgeschreven. Maar de apotheker verzekert u: ‘Het heeft dezelfde werking!’

Kosten beperken
Daar kunt u ook van op aan. Eigenlijk is het preferentiemedicijn niets anders dan de goedkoopste variant van het medicijn dat u nodig heeft. Daarmee is het terechtgekomen op de lijst met preferentiemedicijnen. Waarom? Omdat wij in Nederland ervoor hebben gekozen de kosten voor de gezondheidszorg zoveel mogelijk binnen de perken te houden.

Werkt hetzelfde
In de praktijk betekent dit dat zorgverzekeraars, waaronder ook Univé, steeds weer op zoek zijn naar de goedkoopste variant van een geneesmiddel. Die moet natuurlijk wel zijn goedgekeurd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Vaak maken fabrikanten een geneesmiddel met dezelfde werkzame stof en dezelfde werking. Deze middelen verschillen in prijs, maar niet in kwaliteit. Eigenlijk is het gewoon hetzelfde medicijn, maar dan in een ander doosje. Vergelijk het als u bijvoorbeeld paracetamol bij de drogist koopt.

Geen eigen risico
Natuurlijk zal de (huis)arts altijd bepalen wát u nodig heeft (welke stoffen er in het medicijn moeten zitten). Uw apotheker weet vervolgens welk medicijn Univé daarvoor heeft aangewezen. Alleen die variant vergoeden wij.

Uniek bij Univé is dat die variant niet voor uw eigen risico meetelt. U krijgt dit volledig vergoed. Alleen de ‘terhandstellingkosten’ vallen onder het eigen risico. Dat zijn de kosten die een apotheker zelf maakt om u het medicijn te kunnen leveren en om u voor te lichten.

De keuze is aan u
Best mogelijk dat u toch liever een ander merk van het medicijn gebruikt. Misschien omdat u dat merk in het verleden al eens hebt gebruikt en het u goed beviel. Of u hoorde uw huisarts een andere naam noemen en die blijft maar in uw hoofd zitten. De keuze is aan u, alleen wordt dat andere medicijn niet vergoed.

Medische noodzaak
Daarop geldt één uitzondering. Het kan zijn dat er een medische noodzaak is, waarom uw (huis)arts wil afwijken van het preferentiemedicijn. Als hij dit aangeeft, zal de apotheker u het andere medicijn verstrekken. In dat geval vergoedt Univé u ook het duurdere medicijn.

Zo blijft u dus verzekerd van goede zorg tegen een betaalbare premie!

P.S.: Benieuwd welke medicijnen onder het preferentiebeleid vallen? De lijst vindt u bij vergoedingen. Uw apotheker weet ook precies welke geneesmiddelen het zijn.

Marcel van der Raad, Zorgspecialist bij Univé.
In deze blog vertel ik u over mijn ervaringen als Zorgspecialist en over de vragen die ik krijg van mijn klanten. Voor ik in de verzekeringswereld terechtkwam, was ik jarenlang gastheer in de horeca. De overstap was voor mij erg logisch. Want waar ik ook werk, ik wil altijd dat mijn klant tevreden is over het aanbod, over mijn advies en over de prijs/kwaliteitverhouding van onze producten en diensten.

  • adelita

    Er is wel degelijk verschil medicijnen. De goedkopere variant werk niet altijd even goed of heeft bijwerkingen. Maar daar wil de apotheker en verzekeraar niets van weten omdat er veel meer op verdient wordt door apothers en misschien zelfs ook door verzekeraars en huisartsen in de vorm van een bonus. Iemand moet er toch wijzer van worden, maar in ieder geval niet de patient/klant.