Goed voorbereid naar de huisarts

Dat is één van de resultaten uit ons ledenonderzoek in de maand augustus. Door dit onderzoek willen wij erachter komen welke zorgbehoeftes onze leden hebben en hoe wij daar als zorgverzekeraar een rol in kunnen spelen. De vragenlijsten zijn verspreid via onze e-mail nieuwsbrief en onder ons ledenpanel.  In totaal hebben bijna 500 mensen meegedaan. U leest hier een aantal opvallende resultaten uit het onderzoek.

Goed voorbereid naar de huisarts
Onze leden gaan pas naar de huisarts als het echt moet. Bijna tweederde bereidt zich dan ook goed voor op het bezoek. Meestal door een vragenlijstje op te stellen als geheugensteun. Soms door via internet zelf alvast met een diagnose te komen, die ze dan voorleggen aan de huisarts. Een flink aantal bedenkt vooraf wat het bezoek in ieder geval op moet leveren, zoals een doorverwijzing naar bijvoorbeeld een specialist of een recept voor bepaalde medicijnen.

Informatiebronnen
Met gezondheidsvragen gaan onze leden naar hun huisarts of specialist. Met andere vragen gaan ze liever naar ervaringsdeskundigen of vrienden en familie. Die vragen gaan in 59% van de gevallen over de impact van een ziekte, bijvoorbeeld op de kinderen of op de lange termijn. Voor vragen over verzekeringszaken nemen onze leden contact met ons op. Bijvoorbeeld met vragen over hoe het zit met bepaalde vergoedingen, welke zorgaanbieder iemand mag kiezen en of een ander merk medicijnen even goed werkt als het oude merk.

Een ziekenhuis kiezen
Over het algemeen kiezen onze leden voor het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Pas na negatieve ervaringen met dat ziekenhuis kijken ze verder. Een ander ziekenhuis kan ook een optie zijn bij een lastige operatie, als die in het eigen ziekenhuis niet mogelijk is. Het maakt dan vooral uit hoe snel iemand terecht kan in dat andere ziekenhuis en of alle kosten vergoed worden. Meer dan tweederde van onze leden vertrouwt erop dat de huisarts weet welk ziekenhuis het beste is in hun situatie. Al telt ook de mening van vrienden of familie zwaar. En sommige leden kijken eerst of er online reviews zijn over een ziekenhuis, vooral over de specialisten.

Een huisarts of zorgaanbieder vinden
Wanneer onze leden een andere huisarts nodig hebben, bijvoorbeeld vanwege een verhuizing, dan vragen ze vaak advies aan de oude huisarts. Dat doen ze ook als ze een zorgaanbieder zoeken. Familie of vrienden zijn ook een belangrijke informatiebron. Want wat is hun ervaring met een bepaalde huisarts of zorgaanbieder? Wij hebben twee handige hulpmiddelen waarmee u eenvoudig een andere huisarts of een zorgaanbieder met een contract vindt. Gebruik onze huisartsenbemiddeling om snel en makkelijk over te stappen naar een nieuwe huisarts. En met Vergelijk en Kies ziet u meteen of wij een contract hebben met een bepaalde zorgaanbieder. U weet dan ook zeker dat wij de zorg door deze zorgaanbieder volledig vergoeden.