Ik ben misselijk en moet overgeven. Hoelang duurt dit nog?

‘Eigenlijk vertrouwde ik het al niet toen ik die visschotel zag. Het zag er gewoon niet echt lekker uit. Ik heb er ook niet eens veel van genomen.’ Ik spreek met Frank (34). Op vakantie in de Algarve is hij gisteravond met zijn vriendin uit eten geweest. Terug in hun hotelkamer kwam de misselijkheid opzetten. ‘En vannacht moest ik een paar keer braken. Kan dit van dat eten komen?’

Oorzaak misselijkheid
Frank heeft geen last van koorts, duizeligheid of verschijnselen van uitdroging. Het lijkt er dus inderdaad op dat de oorzaak van zijn misselijkheid de visschotel is. Zodra zijn lichaam merkte dat er bedorven middelen in de maag zaten, is het direct aan de slag gegaan. Met het braken heeft het de schadelijke stoffen er uitgegooid. Vervelend als het je gebeurt, maar tegelijkertijd ook heel effectief.

Veel drinken bij misselijkheid
Het is ook vrij normaal dat Frank nu even geen zin in eten heeft. Op zich niet erg, zolang hij maar blijft drinken. In het begin gewoon kleine slokjes water of slappe thee en als hij zich wat beter voelt, kan hij bouillon of vruchtensappen proberen.

Maar de oorzaak van misselijkheid is niet altijd zo duidelijk. Er zijn veel meer mogelijkheden. In eerste instantie is het dan altijd zaak voldoende vocht binnen te krijgen om uitdroging te voorkomen. Wie wil eten, mag dat rustig doen: kleine hoeveelheden met regelmatige tussenpozen.

Bij welke symptomen een arts raadplegen
Gezien de vele mogelijke oorzaken raad ik mensen ook wel eens aan om een arts ter plekke te raadplegen. Bijvoorbeeld als je:

  • steeds vaker overgeeft of ook bloed in het braaksel ziet
  • door medicijnengebruik moet braken en na een tweede poging (met een normaal tijdsbestek ertussen) weer moet overgeven
  • een duizelig of licht gevoel krijgt bij het opstaan
  • gedurende 9 uur niet hebt geplast
  • pijn op de borst krijgt
  • pijn in de nek of stijve nek krijgt
  • suf of prikkelbaar wordt
  • na drie dagen nog niet herstelt

Maar in het geval van Frank heb ik er alle vertrouwen in dat hij weer snel opknapt!

Groeten,

Désirée van Rijswijk, verpleegkundige van de vakantiedokter

Heeft u als Univé-zorgverzekerde op vakantie een medische vraag, bel dan de vakantiedokter: +31 72 527 72 52 of kijk op www.unive.nl/vakantiedokter.