Wat is het verschil tussen een natura-, restitutie- of budgetpolis?

Die vraag krijg ik, als zorgspecialist bij Univé, vaak. Logisch, want wie gebruikt normaal gesproken nou woorden als ‘natura’ of ‘restitutie’? Er wordt wel eens gezegd dat het belangrijkste verschil is dat u bij restitutie zelf uw zorgaanbieder kiest en dat bij een natura of budgetpolis voor u wordt bepaald naar welke zorgaanbieders u mag. Maar natuurlijk is dat niet het hele verhaal.

De verschillen tussen de zorgverzekeringen op een rijtje
De overheid bepaalt welke zorg er in de basis zorgverzekering vergoed wordt. Dat is bij elke zorgverzekeraar hetzelfde. Hieronder beschrijf ik de drie meest voorkomende type zorgverzekeringen in Nederland.

Restitutie zorgverzekering
Bij een restitutiepolis is er recht op een vergoeding van zorg. De zorgverzekeraar heeft geen contracten met zorgaanbieders. De verzekerde kiest dus zelf zijn zorgaanbieder. Uiteraard moet deze zorgaanbieder wel aan de gestelde eisen in de voorwaarden voldoen. Per zorgverzekeraar is het verschillend of de kosten eerst zelf betaald moeten worden en de rekening vervolgens naar de zorgverzekeraar moet worden gestuurd of dat de zorgaanbieder rechtstreeks declareert bij de zorgverzekeraar.

Natura zorgverzekering
Bij een naturapolis heeft u recht op zorg. Er wordt in beginsel gebruik gemaakt van de zorgaanbieders waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft gesloten. De zorgverzekeraar betaalt dan de rekeningen rechtstreeks aan de zorgaanbieder (bijvoorbeeld de dokter of het ziekenhuis). Wil de verzekerde toch door een andere zorgverlener worden geholpen? Dan kan dat, maar de zorgverzekeraar mag dan een lagere vergoeding geven. Hoe hoog de vergoeding dan is, is verschillend per verzekeraar.

Budget zorgverzekering
Een budgetpolis is een naturapolis met een beperkt aantal gecontracteerde zorgaanbieders. Wel moet de verzekeraar over de volle breedte contracteren. Hij mag bijvoorbeeld geen polissen aanbieden waarbij geen contracten zijn gesloten met academische ziekenhuizen. Ook is de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorgaanbieders vaak lager.

Een collectieve zorgverzekering
Verzekeraars bieden vaak ook een collectieve zorgverzekering aan. Bijvoorbeeld via de werkgever, sportclubs, thuiszorgorganisaties of vakbonden. De premie van deze collectieve basisverzekering mag maximaal 10% lager zijn dan die van een particuliere zorgverzekering.

Verschil restitutie-, natura- en budgetpolis 
Voor het gemak heb ik een tabel voor u gemaakt.  Maar hoe maakt u nu de keuze? Welke zorgverzekering past het beste bij uw situatie? Kijk welk verschil voor u het belangrijkst is. Maakt het u bijvoorbeeld niet uit wie uw zorgaanbieder is en of deze bij u in de buurt zit, als u alle zorg maar vergoed krijgt? Of wilt u zelf bepalen wie uw zorgaanbieder is, moet die juist bij u in de buurt zitten en heeft u daar wel een eigen bijdrage voor over?

Tabel met verschillen tussen restitutie, natura en budget zorgverzekering

tabel-verschil-restitutie-natura-en-budgetpolis1

Een voorbeeld: u heeft een knieoperatie nodig…
U moet hiervoor naar een specialist. Wij betalen alle kosten, als wij een contract hebben met uw specialist. Zowel bij een restitutie-, als bij natura- en een budgetpolis. Hebben wij geen contract met uw specialist? Bij een restitutiepolis hoeft u dan niets te betalen maar bij een naturapolis moet u een deel (vaak 20%) en bij een budgetpolis een groter deel (ca 30%) zelf betalen. Bij een operatie van € 4.000,- betaalt u bij een naturapolis dan € 800,- zelf. Heeft een budgetpolis dan vergoeden wij € 2.800,-.

Wilt u persoonlijk advies over welke zorgverzekering het beste bij uw situatie past? Loop dan eens binnen bij één van de Univé-kantoren bij u in de buurt. U kunt ook bellen. Wij horen graag van u!

Thiery Verhage, Adviseur Univé Regio+