Wat doet u als u ziek wordt in het buitenland?

De expert

Bart Brandenburg

Arts

Ziek zijn is altijd vervelend, maar zeker tijdens een vakantie in het buitenland. Diarree op een camping wc, met knallende hoofdpijn op de hotelkamer of een consult bij een onverstaanbare dokter? Allemaal zaken die het vakantieplezier grondig kunnen vergallen.

Wijs op reis
Voorkomen is beter dan genezen. Ga dus goed voorbereid op reis. Voor vakantiebestemmingen rond de Middellandse Zee, zoals Turkije en de landen in Noord-Afrika zijn reizigersvaccinaties aan te raden. Reisorganisaties wijzen u hier niet altijd op, dus infomeer ruim voor vertrek bij uw huisarts, een travel clinic of de GGD. Doe dat in ieder geval als u naar de tropen reist.

Zorg ook voor een kleine voorraad zelfzorgmiddelen, zoals pijnstillers, pleisters, iets tegen diarree en wat zinkzalf voor onverwachte huidproblemen. Informeer naar het weer op uw vakantiebestemming, zodat u de juiste spullen meeneemt om u te beschermen tegen zon, warmte of juist kou.

Ziek in het buitenland! Wat nu?
• Onder warme (tropische) omstandigheden kunnen sommige ontstekingen, zoals van de huid, sneller verlopen dan in ons gematigd klimaat. Ook koorts kan in een warm land hoger oplopen. Probeer dus een koele plek op te zoeken als u ziek bent;
• In een warm of koud klimaat en op grote hoogte (boven 2000 m) verliest het lichaam veel vocht. Uitdroging kan dan sneller ontstaan, zeker wanneer er sprake is van koorts, braken of diarree. Ouderen en kleine kinderen zijn hier extra gevoelig voor. Advies: drink extra vocht, liefst in de vorm van een orale rehydratie solutie (ORS);
• Ziekte en vliegen gaan niet altijd samen. Soms omdat uw eigen gezondheid in een vliegtuig gevaar loopt en soms omdat u een risico vormt voor de medepassagiers.

Voor al deze zaken geldt: bij twijfel is het verstandig om even te overleggen met een deskundige.

De vakantiedokter
Twijfelt u of u in het buitenland een arts moet raadplegen? Wilt u graag even overleggen met een Nederlandse deskundige? Univé verzekerden kunnen telefonisch contact opnemen met de vakantiedokter op telefoonnummer +31 72 527 72 52. Deze is dag en nacht bereikbaar.

Europese zorgpas
Vergeet niet uw Europese zorgpas mee te nemen. Hiermee heeft u in het buitenland recht op noodzakelijke medische zorg. U vindt de Europese zorgverzekeringskaart op de achterkant van uw Univé-zorgpas.

Medicijnpaspoort en vaccinatieboekje
Gebruikt u medicijnen en vindt u het prettig om de informatie hierover bij de hand te hebben? Vraag dan een gratis medicijnpaspoort aan bij uw apotheek. Hierin staat in verschillende talen welke medicijnen u gebruikt en in welke dosering. Nuttig voor als uw medicijnen kwijtraken, u ziek wordt of wanneer uw bagage op een vliegveld of grensovergang wordt gecontroleerd. Laat uw reizigersvaccinaties noteren in een vaccinatieboekje en neem dat ook mee op vakantie.

Meer informatie
www.medicinfo.nl/reizen
www.unive.nl/zorgverzekering/buitenland

Univé heeft zich ingespannen om bestaande auteursrechten te achterhalen en niet in strijd met bestaande auteursrechten te handelen bij het vertonen van videofragmenten en GIF’s. Hebt u vragen of opmerkingen hierover dan kunt u binnen 30 dagen contact opnemen via het volgende mailadres: campagne@unive.nl.

Deel deze handige informatie met je vrienden en familie!

  • Facebook
  • GooglePlus
  • Twitter