Hoelang wilt u thuis blijven wonen?

De expert

Agnes van Grinsven

Verpleegkundige

Als u een ziekte of handicap krijgt, kunt waarschijnlijk veel dingen niet meer doen zoals vroeger. U zult om die reden soms bepaalde taken en handelingen die veel moeite kosten aan een ander moeten vragen. Daarnaast zullen er in en rond het huis aanpassingen nodig zijn. Misschien zijn de kamers niet handig ingedeeld. Er is bijvoorbeeld geen ruimte voor een rolstoel of looprekje. Of de indeling van de keuken is onpraktisch. De pannen staan bijvoorbeeld op een te hoge plank of het aanrecht is te laag.

Als u in uw eigen huis wilt blijven wonen en verzorging nodig heeft, is het belangrijk dat sommige dingen veranderen. Voor u, omdat u zo langer zelfstandig dingen kunt doen, en voor de hulp die u van een ander krijgt, omdat de verzorging hierdoor makkelijk gaat.

Zelfredzaamheid
Bent u onvoldoende zelfredzaam of kunt u niet goed meedoen in de maatschappij? En kan uw netwerk ook niet bijdragen? Dan is de gemeente verplicht ondersteuning te bieden. In de wet staat niet wat voor soort voorziening dit moet zijn. Dat kan een algemene voorziening of een maatwerkvoorziening zijn. In een onderzoek (meestal een gesprek) stelt de gemeente met u vast wat u nodig heeft. Voor sommige voorzieningen geldt een eigen bijdrage.

Maatwerkvoorzieningen
Een maatwerkvoorziening is geen medische hulp. Voorbeelden maatwerkvoorzieningen zijn:
• Vervoersvoorziening
• Individuele begeleiding
• Dagbesteding op maat
• Aanpassingen in de woning
• Huishoudelijke hulp

Per 1 januari 2015 is verpleging en verzorging thuis onderdeel van het basispakket van uw zorgverzekering. Er geldt geen eigen risico voor. De wijkverpleegkundige bekijkt samen met u en eventueel uw arts welke zorg u precies nodig heeft. Ook hulpmiddelen en verbandmiddelen worden via uw zorgverzekeraar vergoed. Wanneer u deze hulp nodig heeft is het altijd raadzaam de voorwaarden die uw zorgverzekeraar hier aan stelt goed door te nemen.

Univé heeft zich ingespannen om bestaande auteursrechten te achterhalen en niet in strijd met bestaande auteursrechten te handelen bij het vertonen van videofragmenten en GIF’s. Hebt u vragen of opmerkingen hierover dan kunt u binnen 30 dagen contact opnemen via het volgende mailadres: campagne@unive.nl.

 

Deel deze handige informatie met je vrienden en familie!

  • Facebook
  • GooglePlus
  • Twitter