Hoeveel uur per dag brengt u door achter een scherm?

De expert

Jan Hein Wijers

Bedrijfsarts

Om gezondheidsklachten tijdens het werken met de computer te voorkomen of te beperken is het van belang om daar zelf actief aan mee te werken. Hoe doet u dat?

Neem regelmatig pauzes
Het kan voor u verstandiger zijn om meerdere korte pauzes van enkele minuten te nemen dan eenmaal de lange lunchpauze. U kunt de lange lunchpauze wat inkorten en dat combineren met enkele korte werkonderbrekingen.

Tijdens een korte werkonderbreking haalt u bijvoorbeeld een kop koffie, print u even iets uit of maakt u een praatje met een collega. Maar ook het kort bekijken van uw smartphone kan een nuttige werkonderbreking zijn. Ontspanningsoefeningen voor de spieren op de werkplek zelf kunnen eventuele lichte klachten ook verminderen. Als het kan, maak dan een korte wandeling tijdens uw lunchpauze.

Soms is de werkdruk groter dan normaal. Het is verleidelijk om dan extra lang door te werken en te korte of geen pauzes te nemen. Laat dat een grote uitzondering zijn.

Luister naar uw lichaam
U kunt gebruikmaken van pauzesoftware, zodat u niet te lang achtereen door kunt werken. Deze software werkt alleen als u ook daadwerkelijk even stopt met werken als het programma een signaal geeft. Het belangrijkste is dat u niet lang meer doorgaat als u last krijgt van spieren of u zich niet meer goed kunt concentreren door vermoeidheid. Luister naar uw lichaam als het aangeeft dat u beter even kunt stoppen met uw werkzaamheden.

Het is vanzelfsprekend dat uw beeldscherm en toetsenbord niet aan elkaar vastzitten en dat uw stoel in hoogte verstelbaar is. En als het kan in uw functie: wissel het werken met een beeldscherm af met andere werkzaamheden.

Kortom: Neem zelf de regie in handen. De meeste leidinggevenden zullen er geen moeite mee hebben. Het belang van bovengenoemde maatregelen gaat verder dan alleen uw gezondheid. Door kortdurend even niet met de taak bezig te zijn krijgt u vaker creatieve ideeën om een probleem op te lossen. En de laatste uren van de werkdag bent u nog fris genoeg om productief te blijven.

Univé heeft zich ingespannen om bestaande auteursrechten te achterhalen en niet in strijd met bestaande auteursrechten te handelen bij het vertonen van videofragmenten en GIF’s. Hebt u vragen of opmerkingen hierover dan kunt u binnen 30 dagen contact opnemen via het volgende mailadres: campagne@unive.nl.

 

Deel deze handige informatie met je vrienden en familie!

  • Facebook
  • GooglePlus
  • Twitter