Wat doet u als eerste als u zich niet lekker voelt?

De expert

Agnes van Grinsven

Verpleegkundige verbonden aan Medicinfo

Vaak weten mensen niet wanneer ze met klachten naar de huisarts moeten. Soms kunt u zelf iets aan uw klachten doen, in andere gevallen is het nodig een arts te raadplegen. Wat doet u als u zich niet lekker voelt?

Wat kunt u zelf doen?
Het is verstandig om uw klachten op een rij te zetten. Heeft u er veel last van en kunt u er zelf iets aan doen? Bij hoofdpijn kan het geen kwaad een pijnstiller te nemen, maar doe dat niet te vaak. Als u te vaak pijnstillers neemt, kunnen ze de hoofdpijn verergeren of veroorzaken. Bij koorts is het advies om veel te drinken en rust te nemen.

Een gezonde leefstijl helpt veel voorkomende klachten, zoals vermoeidheid en hoofdpijn, te voorkomen.

Blijft u thuis of gaat u werken?
Kunt u uw normale werkzaamheden uitvoeren? Dan is het niet nodig om thuis te blijven. Bij verkoudheid bijvoorbeeld kunnen mensen meestal gewoon werken, als zij het iets rustiger aan doen. Goede hygiëne kan besmetting voorkomen.

Wanneer naar de dokter?
Het is lastig te zeggen wanneer u met uw klachten naar de huisarts moet. Dat hangt af van uw klachten. Wanneer u langer dan 3 dagen boven de 38 C graden koorts heeft, is het verstandig om naar de dokter te gaan. Wacht met vermoeidheid niet langer dan 2 maanden. Maar als u naast vermoeidheid nog andere klachten heeft, zoals pijn, kunt u beter niet wachten.

Medische advieslijn
Vertrouwt u het niet? Univé zorgverzekerden kunnen altijd overleggen met de Univé Gezondheidslijn (072 527 72 52). Dit is een medische advieslijn die u kunt bellen met al uw vragen over gezondheid, ziekte of welzijn. De verpleegkundigen van de Univé Gezondheidslijn staan 24 uur per dag en 7 dagen per week voor u klaar.

Univé heeft zich ingespannen om bestaande auteursrechten te achterhalen en niet in strijd met bestaande auteursrechten te handelen bij het vertonen van videofragmenten en GIF’s. Hebt u vragen of opmerkingen hierover dan kunt u binnen 30 dagen contact opnemen via het volgende mailadres: campagne@unive.nl.

 

Deel deze handige informatie met je vrienden en familie!

  • Facebook
  • GooglePlus
  • Twitter