Net een teek verwijderd! Wat nu?

Het werkte haar toch wat op de zenuwen toen Linde bij haar dochter Maartje (10) een teek weghaalde. ‘Het leek wel een piepklein spinnetje! Het is nu weg hoor.’ Toch maakt ze zich nog zorgen. Wat als Maartje besmet is geraakt met de ziekte van Lyme. ‘Dat kan toch?’

Controleren op tekenbeten
Precies daarom zit Linde er bovenop. Op vakantie in een bosrijk gebied controleert zij regelmatig haar twee kinderen op tekenbeten. Vandaag vond ze er voor het eerst één. Kwam haar speciale tekenpincet van pas! Daarmee ging het eigenlijk best makkelijk, vertelt ze. ‘Na het verwijderen heb ik het plekje nog schoongemaakt met jodium.’

Symptomen tekenbeet
Daarmee handelde Linde goed. Dat ze de huid nu nog wat rood vindt, is niet verontrustend. Het is een reactie van de huid. Ik tip haar de datum van de beet op te schrijven. Tot drie maanden na de beet moet zij de plek in de gaten blijven houden. Doet één van de volgende symptomen zich voor, dan moet ze een arts bezoeken:

 • een groeiende, rode ringvormige vlek op de huid
 • een grieperig gevoel met koorts en spierpijn
 • gewrichtsklachten
 • dubbel zien
 • een scheef gezicht
 • pijn, krachtsverlies of tintelingen in armen of benen

Wij merken het vaker. Als ouders bij hun kinderen een teek vinden, rijzen er toch wat vragen. Is dat bruinzwarte puntje, niet groter dan 1 tot 3 millimeter, echt een teek? En wat moet je ook alweer doen? Wat niet?

Teek binnen 24 uur verwijderen
Het is zaak zo snel mogelijk (in elk geval binnen 24 uur) de teek te verwijderen. Daarbij moet je GEEN jodium, alcohol, wasbenzine, olie of andere middelen gebruiken. Van schrik kan de teek dan zijn maaginhoud leeggooien, waardoor de kans op infectie toeneemt! Heeft de teek langer dan 24 uur op de huid gezeten en zijn er nog geen 72 uur verstreken sinds de beet? Dan kan het zinvol zijn om uit voorzorg een éénmalige dosis antibiotica in te nemen. Overleg dit met een (huis)arts.

Tekenpincet
Het beste kun je de teek met een klein tangetje of speciaal teken pincet verwijderen. Je pakt hem zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek hem recht naar buiten. Knijp het lijfje niet samen! Ook dan kan de maaginhoud eruit worden geperst. Linde is al een stuk geruster. Ze heeft de datum genoteerd. Vertrouwt zij het niet, dan belt ze een arts!

Vakantiedokter: gratis medische hulp op uw vakantieadres
Heeft u een zorgverzekering van Univé? En gaat u op vakantie naar het buitenland? Dan kunt u bij medische vragen bellen met de vakantiedokter: +31 72 527 72 52. U krijgt dan een Nederlands sprekende ervaren verpleegkundige aan de lijn. De vakantiedokter is dag en nacht bereikbaar.

Désirée van Rijswijk, verpleegkundige van de vakantiedokter

 

 • Andre

  Recht naar buiten trekken? Ik dacht altijd dat je linksom moest draaien.. Wat is nu de juiste methode?

  • webteamunive

   Hallo Andre,

   Recht naar buiten wordt aanbevolen, maar er bestaat geen direct bewijs dat een kleine draai verkeerd is.

   Met vriendelijke groet,

   ^Jasper

 • verstraeten

  ik dacht dat je er op moest letten bij een teek verwijderen,, dat de hele kop er uit is ,,anders gaat dat onsteken?

  • webteamunive

   Hallo,

   De kop moet er idd uit. Anders kan de teek gewoon blijven leven.

   Met vriendelijke groet,

   ^Jasper

 • Elly Strik

  Alle bekende adviezen ten spijt ging het bij mij anders. Als hondenbezitter was ik goed bekend met teken. Op een dag in augustus ging ik hardlopen in de natuur. Na 10 minuten bij het inlopen en rekken vond ik in mijn knieholte een heel klein teekje, een nymphje. Het zat net vast en ik heb het er direct met de hand uitgedraaid en weggegooid. In december, dus na 4 maanden, verloor ik in een week tijd ineens mijn uitstekende conditie, werd hangerig en moe en kon niet meer meekomen met mijn hardloopmaten. Er bleek een lichtrode vlek (geen ring) van zo’n 10 cm doorsnede in de knieholte. De huisarts liet bloed onderzoeken op Lyme maar wist het niet zeker, het schijnt lastig vast te stellen. Toch maar 2 weken antibiotica gekregen en de verschijnselen verdwenen gelukkig.

  Sindsdien ben ik extra zuinig op mijn weerstand want op een Amerikaanse website over tekenbeten en Lyme vond ik dat Lyme een zogenaamde spyrogeet is. Dat verstopt zich in de cellen in je lichaam en kan weer actief worden op een ander moment en op een andere plaats. Bestrijden met antibiotica zou alleen kunnen als het actief klachten geeft. Ik blijf dus alert. En berichten over binnen 24 uur verwijderen dan is er geen kans op Lyme, kringen of ringen en binnen 3 maanden een reactie: misschien ben ik een uitzondering, maar ik denk eerder: we weten het gewoon niet.