Innovatief zorgproject ‘De Woonstudent’ wint Univé Paludanus Prijs

Het innovatieve zorgproject De Woonstudent van Woon- en Zorgcentrum Humanitas Deventer heeft vandaag de Univé Paludanus Prijs 2014 gewonnen. Het project zorgt ervoor dat studenten een goede buur zijn voor ouderen in ruil voor gratis woonruimte. De Woonstudent wint een film over het project, een onderscheiding en een geldbedrag van € 10.000,-. Univé Zorg heeft de prijs in het leven geroepen om een tastbare bijdrage te leveren aan de kwaliteitsverbetering in de zorg.
De Woonstudent heeft tot doel om het welzijn van de bewoners van het Woon- en Zorgcentrum te vergroten door de buitenwereld naar binnen te halen en ouderen weer op een natuurlijke manier te prikkelen. Jongeren verzorgen onder andere de broodmaaltijd, geven computerles en organiseren spelmiddagen en workshops voor de ouderen.

Winnaar Univé Paludanus Prijs
Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Vianen streden drie innovatieve zorgprojecten vandaag om de prijs. Een onafhankelijke jury onder leiding van Pia Dijkstra verkoos De Woonstudent tot winnaar. Gea Sijpkens (bestuurder Humanitas Deventer) Jurrien Mentink (student) en mevrouw Middelburg (bewoner Humanitas Deventer) namen de Paludanus Prijs in ontvangst uit handen van Jeanette Horlings-Koetje, directeur Zorginkoop van Coöperatie VGZ. ‘De Woonstudent brengt twee werelden samen en werkt twee kanten op: ouderen voelen dat zij weer meetellen en studenten gaan anders naar ouderen kijken. De opzet van het project is eenvoudig en juist dat maakt het zo krachtig’, aldus Horlings-Koetje.

Talking Touchscreen en Klikprothese
De andere twee genomineerde projecten waren TransFysA van TransFysA consortium Utrecht, een Talking Touch Screen die vragenlijsten begrijpelijk maakt voor patiënten fysiotherapie die moeite hebben met lezen, en de osseointegratieprothese van Radboudumc Nijmegen, een klikprothese waarmee patiënten hun bewegingsvrijheid letterlijk terugkrijgen. Ook deze projecten kregen een professionele documentaire over hun project en een onderscheiding.

De Univé Paludanus Prijs
De Univé Paludanus Prijs werd dit jaar voor de zestiende keer uitgereikt. Kijk voor meer informatie over de winnaar en de andere genomineerden op: www.unive.nl/paludanusprijs.