Hoe een wijkteam zorg en welzijn in een wijk verbetert

De zorg komt vanaf 2015 meer bij de burger zelf te liggen. U gaat dus meer zorgen voor uzelf en uw omgeving. Maar hoe dan? Wij zoeken naar manieren om u hierbij te helpen. Bijvoorbeeld door het opzetten van wijkteams die helpen bij het verbeteren van zorg en welzijn in uw wijk. Het afgelopen jaar hebben wij hard gewerkt aan de inrichting van deze wijkteams.

Wat doet een wijkteam
Wijkteams zorgen ervoor dat de situatie van kwetsbare inwoners en huishoudens verbetert. Problemen worden eerder zichtbaar, waardoor inwoners meer grip krijgen op hun gezondheid. In een wijkteam zitten onder andere een maatschappelijk werker en een wijkverpleegkundige. Samen met u kijken ze naar wat u aan hulp nodig heeft en hoe u die hulp kunt krijgen. Heel belangrijk daarbij is dat het wijkteam u op weg helpt en dat u daarna zelf zoveel mogelijk zorgt voor uw zorg en welzijn. Met hulp van bijvoorbeeld buren, familie en vrienden. En met professionele zorg als dat nodig is.

Een voorbeeld
In een wijk in een Noord-Hollandse gemeente helpt het wijkteam ouderen die op meerdere gebieden zorg nodig hebben. Thuis, aan de keukentafel, bespreken ze de hulpvraag. Wat kunnen ze nog zelf, is er een sociaal netwerk, wat kan dat netwerk doen en waarmee kan het wijkteam nog helpen? Het blijkt dat eenzaamheid een groot probleem is. Het wijkteam zorgt ervoor dat de ouderen in de wijk makkelijker met elkaar in contact kunnen komen. En dat er bij ziekte snel professionele zorg komt.

Meer weten?
Wilt u meer weten over wat wijkteams doen? Kijk dan op onze website. Benieuwd of er in uw buurt al een wijkteam actief is? Informeer dan bij uw huisarts.